От едната страна на барикадата застана Мехмет Оз, от другата Джон Фетерман

Наричат Пенсилвания сърцето на Америка. Щатът, в който е подписана Декларацията за независимост, се превърна в бойно поле, на което демократи и републиканци противопоставиха две коренно различни визии за бъдещето на Съединените щати.

От едната страна на барикадата застана републиканецът Мехмет Оз, пенсиониран хирург, телевизионен водещ и мултимилионер.

Роден в Кливланд, Охайо, доктор Оз е наследник на турски емигранти, които идват в Съединените щати през 50-те години. Неговата прабаба е от Кавказ и дори е била част от харема на султан Махмуд Втори. Друг любопитен факт от биографията на Мехмет Оз е, че той служи за два месеца в турската армия. Има съпруга и четири деца, с които живее в Ню Джърси.

Все още не се знае кой печели Конгреса в САЩ

Телевизионната кариера на Оз започва в „Шоуто на Опра Уинфри”, а години след това самата Опра застава пред камерата на авторското му предаване, където разказва за физическия тормоз, на който е била подложена от баба си.

По време на предизборната си кампания Оз обърна внимание на ключов за Америка въпрос – този за оръжията.

"Баща ми беше човекът, който ме научи как да държа първото си оръжие. Години по-късно аз научих сина си Оливър на същите тези уроци. Стрелям и ловувам през целия си живот. Затова, всеки, който твърди, че не подкрепям правото ни да носим оръжие – дълбоко греши!", смята той

В качеството си на успешен лекар Мехмет Оз разкритикува действията на американското правителство за борба с COVID-кризата.

"Загубихме твърде много животи. Твърде много хора останаха без работа. Вашингтон обърка всичко. Взеха ни свободата, без да ни накарат да се чувстваме по-сигурни, опитаха се да убият духа ни, да унищожат нашето достойнство", споделя Оз.

Все още не се знае кой печели Конгреса в САЩ

В битката за Пенсилвания срещу д-р Оз застана Джон Фетерман – заместник – губернатор на щата, част от лявото крило на Демократическата партия.

Фетерман има бакалавърска степен по финанси, както и магистърска по бизнес администрация. Няколко години след това той завършва и магистратура по публична политика в Харвард.

Преди да се включи в битката на тези избори 53-годишният Фетерман е бил кмет на Брадок, квартал на Питсбърг, Пенсилвания. Спомен от това време са множество татуировки върху ръцете му.

Всъщност тези цифри са датите на убийства, извършени в Брадок, докато Фетерман е бил кмет. Първата татуировка датира от 2006 година, когато 36-годишният доставчик на пица Кристофър Уилямс е разстрелян на улицата.

"В качеството си на кмет ходех на всяко едно местопрестъпление, виждах от първо лице всяко едно убийство. Това остави много сериозна следа в ума ми", казва той.

И докато доктор Оз критикува здравната система, Фетерман по-скоро и е благодарен, тъй като тя му помага да се възстанови след прекаран инсулт.

Трябва да разширим здравеопазването си. Също това здравеопазване, което спаси живота ми", уверен е Оз.

След оспорвана битка, избирателите предпочетоха да подкрепят именно кандидата на демократите Джон Фетерман.

"Демократите разчитахме много на хората в Пенсилвания. Вие не ни разочаровахте. Обещанието ми към всички вас е, че никога няма да ви подведа. Благодаря ви, Пенсилвания! Много ви благодаря!", заяви Фетерман.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.