Рециклирането на една пластмасова бутилка може да осигури 25 минути работа на домашния компютър

Знаете ли, че рециклирането на една пластмасова бутилка може да осигури 25 минути електричество за домашния компютър. Ако направим същото с 2 стъклени бутилки - със спестения ток можем спокойно да гледаме 3 часа телевизия.

Елементарните сметки показват, че за да работи 1 компютър 8 часа или цял работен ден, необходимото електричество може да се осигури от 19 пластмасови бутилки. С рециклирането на 6 стъклени бутилки ще спестим тока за една 100-ватова крушка за 24 часа. По същата логика, с 1 стъклена бутилка можем да погледаме любимия сериал.

ЖИВЕЙ ЧИСТО, МИСЛИ ЗА СОФИЯ: Открит урок по рециклиране на отпадъци

„Разделното изхвърляне и съответно рециклиране спестява много енергия, която се пилее безобразно в природата. Аз го правя това нещо от тийнейджърските години. Вкъщи беше създадена такава организация. Затова е много важно как се възпитават децата и на какво ги учим”, споделя актрисата Неда Спасова.

Освен, че е в полза на чистата природа, разделното събиране на метал, пластмаса и стъкло е ключов момент в кръговата икономика. Отпадъците в този затворен цикъл се превръщат в ценни суровини, които отново влизат в употреба. „Всеки един от видовете материали, които ние отделяме, доставяме до заводите, където се извършва самото рециклиране и продуктът, който излиза от тези заводи, се връща отново в икономиката”, разкрива оперативният директор на “Екопак-България” Христо Диков.

Доклад: 5,3 милиарда мобилни телефона ще станат отпадъци през 2022 г.

Алуминият и пластмасата са истинско „злато” в разнообразието от боклук. Затова на европейско ниво поставената цел за рециклиране е амбициозна. „През 2025 година ще трябва да рециклираме 50 процента от всички пуснати на пазара алуминиеви кенчета. При PET-бутилките тази година имаме за цел да съберем 30 процента от пуснатите на пазара. Следващата голяма цел е 2025 година, когато трябва да съберем 77 процента”, казва още Диков.

"PET" всъщност е един от видовете пластмаса. С рециклирането на 5 такива бутилки може да се изтъче 1 квадратен метър полиестерен килим, може да се напълни едно скиорско яке или пък да се произведе една фланелка, и то размер XXL. Ако обаче оставим този материал в природата, разграждането отнема стотици години - добре познат факт дори и на най-малките.

В София разделно сметосъбиране е организирано във всичките 24 района. Всеки вид отпадък се събира в цветен контейнер с ясен надпис. Контейнерите за хартия, пластмаса, метал или стъкло се извозват по график в различен ден от седмицата. Всичко това е обяснено в подробния "пътеводител в разделното сметосъбиране" на сайта на Столична община. Цветните контейнери се забелязват отдалече и постоянно ни напомнят, че природата има нужда от нас.

Целия репортаж гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.