Всички страни по споразумението са се разбрали то "да остане в сила за 120 дни през зимните месеци"

Турция потвърди днес, че споразумението за износ на украинско зърно се подновява за четири месеца "при същите условия" като действащите от юли насам. Това съобщи на Франс прес високопоставен служител, пожелал анонимност, предаде агенцията.

Всички страни по споразумението са се разбрали то "да остане в сила за 120 дни през зимните месеци", а след като свърши неблагоприятният сезон, може да бъдат направени "нови договорки".

Инициативата за превоза на зърно в Черно море, чийто срок изтича утре вечерта, даде възможност от украинските пристанища да бъдат изнесени над 11 милиона тона зърно.

Русия възобновява участието си в зърнената сделка

Международен източник, запознат с преговорите, също потвърди днес за АФП, че се подновява споразумението, включващо Украйна, Русия, Турция и ООН. 

Киев пръв заяви днес, че то се подновява "за 120 дни". "Зърнената инициатива в Черно море е продължена за 120 дни", написа в Туитър министърът на инфраструктурата Олександър Кубраков, който нарече тази стъпка "важна в борбата срещу световната продоволствена криза".

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА