Бурни реакции имаше и зад граница

Според Обществения съвет към ЦИК идеята за неговото закриване е с цел да се заглуши гласът на гражданите. Внесените корекции в Изборния кодекс не са придружени с анализ и са приети без сериозен дебат, смята председателят на Съвета Цветелина Пенева.

Бурни реакции имаше и зад граница. Според сънародниците ни в чужбина новите промени ще доведат до проблеми с намирането на членове на СИК. Експерти са на мнение, че броенето на разписките от машините донякъде обезсмисля гласуването с тях.

Дори и без Обществен съвет, гражданските организации ще продължат да бдят над изборния процес, твърди Пенева. „Недоумявам защо някой пожела един такъв орган да бъде закрит. Това, което се случи снощи, не мога да си го обясня по друг начин, освен че някоя институция не желае нашият глас да се чува”, добави тя.

Пенева допълва, че новите поправки са гласувани без задълбочено обсъждане. „Не съм убедена дали депутатите осъзнават какво изгласуваха снощи. Не видяхме качествен дебат от страна на вносителите, които да обяснят какви биха били ползите от такива поправки”, смята още тя.

Общественият съвет към ЦИК беше създаден през 2014 г. Вносител на корекциите тогава беше БСП в лицето на Мая Манолова. Днес тя посрещна готвените промени с критики. 

„Погледнете само какви промени - връщат хартията, премахват смисъла от машините, тъй като няма да се броят протоколите, а разписките. Тоест, машините се превръщат в едни скъпи принтери. Няма Обществен съвет, който да бди над изборния процес, над честността на процеса. Флагман на този атентат срещу изборния процес е Нинова”, е мнението на Манолова.

Увеличаването на броя заявления за разкриване на секции зад граница и смесеният вот ще затруднят гласуването в чужбина, смятат участници в изборите в Англия.

„Аз и мои колеги, които участваме в организацията на изборите, сме абсолютно възмутени от взетите решения. Те няма да увеличат избирателната активност, а напротив - ще я намалят. Сега ще бъде още по-трудно да намерим хора за комисии”, каза Йоана Манджукова.

Според експерти за всяка реформа в избирателната система трябва подробен анализ преди да се подложи на гласуване.

„Броенето на разписките не предоставя възможността да се използват предимствата на машинното гласуване, дотолкова, доколкото самото броене по този начин се приближава към хартиеното гласуване”, коментира бившият говорител на ЦИК Александър Андреев.

Опасенията и на експерти, и на участници в избирателния процес е, че броенето на разписките е възможно да доведе до грешки и хаос в обработката протоколите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.