Комисията ще работи в рамките на месец

С пълно единодушие депутатите от 48-ото Народно събрание одобриха временна комисия да разследва как е подписан и прекратен меморандума с Gemcorp/"Джемкорп" по време на кабинета "Петков", съобщи БНР.

Със 197 гласа бе одобрено създаването на тази комисия, съобщи БНР.

Временната комисия ще работи в продължение на един месец. В състава ѝ има 14 депутати на паритетен принцип – по двама от парламентарна група. Председател ще бъде Десислава Трифонова.

Преди решението им народните избраници направиха почти 3-часов спор дали е в сила или не меморандумът с корпорацията за инвестиции от 1 млрд. долара.

От ГЕРБ се позоваха на твърденията на служебния министър на енергетиката Росен Христов, който твърди, че меморандумът не е прекратен.

"Два подписа, не е един, два ни трябват. Нямаме го, разберете ни! И на нас ни се иска да е прекратен този меморандум много отдавна, но не е за съжаление", заяви Десислава Трифонова от ГЕРБ.

Gemcorp: Договорът ни с кабинета беше прекратен още през юли

Депутатите от „Продължаваме промяната” смятат, че тази комисия е излишна, но казаха, че ще я подкрепят. "Очевидно е, че темата е затворена, искате да я претопляте", коментира Настимир Ананиев.

От ГЕРБ откриха връзка между меморандума и Плана за възстановяване и устойчивост и предвидената инвестиция за термална енергия като видяха скрита приватизация на енергетиката.

Тезата на ГЕРБ подкрепиха колегите им от "Възраждане". Депутатът Цончо Ганев призова: "Асене и Киро, кажете си за всичко това, което направихте. С този меморандум към "Джемкорп" са заложени неща, които, ако се бяха реализирали, щяхте набързо да приватизирате голяма част от енергетиката".

В отговор депутатите от ПП напълно отхвърлиха тези твърдения. Искрен Арабаджиев каза, че би си скъсал дипломата на негово място.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.