Кметовете поискаха засилено полицейско присъствие в общините

Кметове от погранични общини в Бургас поискаха засилване на полицейското присъствие в общините. Това стана на спешна среща между представители на прокуратура, МВР и местните власти заради безпрецедентния миграционен натиск в региона, предаде БГНЕС.

След като за втори път, след гонка с полицията, мигранти бяха задържани в сърцето на Бургас, от МВР признаха, че натискът е огромен.

„Определено това е безпрецедентен натиск, няма аналог. Към момента имаме установени каналджии от 17 различни държави - говорим за Германия, Франция, не само държави от Източния блок, така че профилът на трафикантите се е променил, заяви комисар Емил Павлов - зам.-директор на ОД на МВР – Бургас.

От прокуратурата в Бургас отчетоха ръст на делата срещу трафиканти.

„Само Районната прокуратурата към настоящия момент наблюдават 380 дела, свързани с мигрантския натиск, което е ръст със 141 дела", съобщи Георги Чинев, окръжен прокурор на Бургас.

Кметът на Бургас заяви, че е много притеснен, че трафикантите вече успяват да достигат до центъра на града „Всички тези камикадзета и опасни ситуации, които се случват в града, притесняват нашите жители. Ще съдействаме с технически средства, пълно съдействие на гранична полиция със заградителни устройства на КПП- тата, продължаваме да слагаме видеонаблюдения на места, които се указват от МВР”, заяви Димитър Николов.

На спешната среща се обсъди и по-строгият контрол на фирмите за рент а кар, след като стана ясно, че трафикантите вече наемат все по-скъпи и мощни коли, за да избягват блокадите на полицията.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.