Турските дронове бяха предоставени на Украйна след началото на войната с Русия

България е проучвала възможности за придобиване на дронове „Байрактар“. Това каза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. Турските дронове бяха предоставени на Украйна след началото на войната с Русия. Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов уточни, че с турската страна е имало само среща.

„Направихме среща със СЕО-то на „Байрактар“. Предложиха ни информация, сътрудничество и коопериране, включително с български фирми, но е прекалено рано да говорим за този проект“.

Стоянов: С министрите на отбраната от Югоизточна Европа осъдихме действията на Русия в Украйна

Ясни са фирмите, с които може да се говори, каза Стоянов. И определи като водеща страна САЩ. Проектът е в етап проучване на пазара уточни министърът на отбраната. Покупка на дронове е в плановете на военните за модернизация до 2026 г. Той е оценен с възможен бюджет между 500 и 999 милиона лева.

До края на годината ще бъде изпратено запитване за оферти (RFP) до договора за доставка на 3D радари за армията. Офертата ще получат американски и европейски фирми, каза Димитър Стоянов, сред които е и „Локхийд Мартин“. Проектът за радарите е свързан и с идването на новите изтребители Ф-16. Бюджетът за радарите е между 100 и 500 милиона лева. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БНР