Позициите на държавите са обединени в обща Декларация, приета единодушно

„Днес бе проведена годишната среща на министрите на отбраната в Югоизточна Европа. Обсъдена бе днешната ситуация. В инициативата членуват 15 страни, сред които е и Украйна", това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов по време на брифинг.

„Това, около което се обединихме, е, че инициативата има своето място, тя е необходима, трябва да бъде продължена и се явява стабилизиращ фактор не само в Югоизточна Европа, но и в целия свят. Коментирахме ситуацията в Украйна и всички ние осъдихме агресивните действия от страна на Руската федерация по отношение на една суверенна държава. Беше разгледан бюджетът на бригадите СИБРИК, планът за работа през 2023 г., начертаха се насоките за следващата тригодишна рамка за развитие на инициативата. Срещата беше изключително продуктивна и успешна", заяви той.

„Обединихме мненията в обща Декларация, която бе приета с пълно единодушие от всички участнички в инициативата. Декларацията обхваща какво е постигнато, какво се очаква да бъде постигнато, бюджета и развитието на инициативата и ситуацията в Украйна", каза Стоянов. 

"Голяма част от страните в инициативата са представени в бойната ни група, която е разположена в Ново село", заяви министърът. „Част от присъстващите страни на срещата вече са изпратили или предстои да изпратят техни контингенти в нашата батальонна група. Тази батальонна група трябва да бъде сертифицирана след провеждане на учения. Ученията са част от подготовката и са елемент на обсъжданията на днешната среща. Ученията, които бяха проведени от СИБРИК, бяха успешни“, допълни Стоянов.

Амбициите на България са батальонната група да прерасне в бригадно ниво, каза министърът. За да се случи това, е необходима подготовка на инфраструктура, тя трудно ще бъде изградена в кратък срок, за нея е необходим и финансов ресурс, който не е предвиден в бюджета за следващата година, обясни той.

Военният министър: Няма нужда от извънредни мерки

„Директното възлагане не е най-добрата практика, защото това са договорки, които пораждат съмнения за външни наблюдатели. Аз не обвинявам колегите, които са правили обществени поръчки, но е добре да има конкурентно начало с цел постигане на по-ниски цени и високо качество“, каза той.

"Служебното правителство създаде набирателна сметка по проект за F-16. Тази сметка не включва само придобиването на F-16, в нея ще бъдат заделени средства и за инфраструктурата на авиобаза Граф Игнатиево. В сметката ще постъпят средства от бюджета на Министерството на отбраната. В нея вече има 110 млн., очаква се да бъдат увеличени до 170 млн.", заяви министър Стоянов.

Декларацията ще бъде качена на сайта на Министерството на отбраната в рамките на деня, казаха от ведомството.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.