40 млн. евро губим безвъзвратно за ВиК инфраструктура от европроекти

"8-цифрена сума в евро е глобата, която ни заплашва заради старите сметища". Това заяви в "Денят на живо" на NOVA NEWS министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова.

Имаме 16 наказателни процедури в областта на околната среда. От 8 депа вече на 4 от тях приключи рекултивацията. Предстои да затворим Перник, Дупница, Кочериново, изброи тя.

От 2010 г. започва наказателната процедура в околната среда. Практиката при тези процедури е да се налага санкция и всеки ден забава има допълнителна глоба, уточни Карамфилова.

„До края на годината се очаква да се затворят депата в Перник и в Дупница и през февруари 2023 г., когато влезе в съдебна фаза процедурата срещу България, има шанс да се намали санкцията, ако покажем напредък”, каза Карамфилова.

40 млн. евро губим безвъзвратно за ВиК инфраструктура от европроекти, стана ясно от думите й. Те няма пряко да повлияят върху всеки един финансиран проект. Общо 32 проекта за водна инфраструктура се финансират към общините, обясни екоминистърът.

За регистрацията на кладенците министър Карамфилова каза, че срокът е удължен с 2 г. „Този алгоритъм съществува 20 г. Регистрацията е безплатна, лесна”, заяви тя.

„Всяка държава членка на ЕС има ангажимент да управлява този ценен воден ресурс. Целта на регистрацията е управление и предотвратяване на понижаване на нивата на водите. Това са кладенците за лично ползване на физическите лица. За стопанските нужди режимът е по-сложен”, каза Карамфилова.

„Регистрацията става в „Басейнова дирекция”, в България има 4 дирекции. Не е нужно нито нотариален акт, нито скици за регистрация на хората и правото им по Конституция да ползват тези води”, каза екоминистърът.

Относно протеста край Павликени, където се планира изграждане на завод край село Върбовка тя каза, че е притеснително, че може да има и политическа намеса за цялата процедура. „Изключително притеснителна е първоначалната информация. Смяната на директорите бе знак за добра воля, но има много нередности”, допълни Росица Карамфилова.

Вижте целия разговор във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.