Експериментът с новата технология ще започне през декември

Слънцето и вятърът са двата природни феномена, които най-често се използват за възобновяема енергия. Град в северната част на Япония обаче смята, че за целта може да "впрегне" пренебрегван ресурс, от който има в изобилие: сняг, пише изданието "Никей", цитирано от БТА.

Експериментът с новата технология ще започне през декември в град Аомори, известен с обилните си снеговалежи, и ще продължи до март. Тестът ще бъде направен в сътрудничество с "Форте" - местна стартъп компания в областта на информационните технологии, и с Токийския университет по електрокомуникации. 

Първата в света плаваща вятърна турбина беше пусната в Китай (ВИДЕО)

Всяка година Аомори харчи десетки милиони долари за почистване на пътищата от сняг. Той обикновено се изхвърля в океана. 

Сътрудниците планират да събират почистения сняг в басейн в затворено училище. 

В снега, който е източник на студен въздух, ще бъдат поставени тръби за пренос на топлина. Междувременно външният въздух се нагрява от слънцето. Електричеството ще се генерира, като бъде използвана температурната разлика между снега и външния въздух. 

Историята зад възхода на електрическите коли (ВИДЕО)

Системата е разработена от Коджи Еноки от Токийския университет по електрокомуникации. Смята се, че този процес може да произвежда електроенергия толкова ефективно, колкото и слънчевата енергия.

Очаква се електричеството от сняг да се произвежда на ниска цена.

"Колкото по-големи са температурните разлики, толкова по-голяма е ефективността на производството на енергия", казва Еноки. 

Съвети за по-голям пробег с по-ниски разходи при електромобилите (ВИДЕО)

Изследователите освен това смятат, че енергията от сняг оказва по-слабо въздействие върху околната среда, отколкото други форми на възобновяема енергия.  Разтопеният сняг може да се изхвърля като обикновена отпадъчна вода.

Идеята производство на електроенергия от сняг е почерпена от европейска стартъп компания, която за целта използва пясък. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.