Широкомащабното развитие на офшорна вятърна енергия ще бъде важна тенденция в бъдеще за Китай

Китай постигна голям напредък в офшорната вятърна енергия през последните години и развива индустрията с високомощни агрегати в дълбоки води. Първата в света плаваща вятърна турбина беше свързана към мрежата в южнокитайската провинция Гуангдонг. Страната ще я пусне с единична мощност, достигаща 16,6 мегавата, която ще е най-голямата в света, в началото на следващата година.

Първото село, използващо изцяло слънчева енергия в Индия, е факт (ВИДЕО)

Цин Хайян, ръководител на Комитета за вятърна енергия към Китайското общество за възобновяема енергия, каза, че широкомащабното развитие на офшорна вятърна енергия ще бъде важна тенденция в бъдеще. „Очаква се до края на 2025 г. да влезе в експлоатация вятърна турбина с единична мощност от 20 мегавата. В бъдеще ще се развиваме и ще достигаме по-дълбоки и по-далечни води. Разработването на офшорни плаващи единици ще бъде тенденцията и нашето оборудване може да е в състояние да работи на дълбочина от 100 метра под водата“, каза Цин.

Енергийният преход в Гърция: 70% от енергията трябва да стане „зелена” (ВИДЕО)

С богати вятърни ресурси потенциалът на Китай за техническо развитие в офшорни и далечни води може да достигне 2,25 милиарда киловата.

„Независимо дали е на сушата, или в морето, кумулативният инсталиран капацитет на Китай всъщност възлиза на почти половината от общия световен. Напредъкът на китайския пазар доведе до напредък на цялата индустрия и Китай осигури основата за широкомащабното развитие на вятърната енергия в света“, каза Цин.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.