В изявлението на се подчертава и "редовното нарушаване от молдовска страна на договорните задължения"

Руската енергийна компания "Газпром" съобщи, че е взела решение да не намалява тразита на газ през Украйна за Молдова, след като молдовското газоразпределително дружество е приключило плащането си за доставките на газ през ноември.

"Компанията "Молдовагаз" отстрани нарушението в плащанията към "Газпром" за текущите доставки на руски газ през ноември. Средствата за депонирания на територията на Украйна газ, предназначен за потребителите в Молдова, са получени от "Газпром". Във връзка с това беше взето решение да не се намаляват доставките на газ за ГИС "Суджа" (газоизмервателна станция) за транзит към Молдова", заявиха от компанията в Telegram.

В изявлението на „Газпром” се подчертава и "редовното нарушаване от молдовска страна на договорните задължения по отношение на плащането на доставките на руски газ", като се добавя, че компанията "си запазва правото да намали или напълно да спре доставките на газ в случай на нарушаване на тяхното плащане".

Откриха следи от експлозиви при инспекция на повредените газопроводи "Северен поток"

Миналата седмица „Газпром” заяви, че има изоставане в доставките на руски газ през Украйна, предназначен за Молдова, и че доставките ще бъдат намалени от понеделник, в случай че ситуацията се запази.

В сряда молдовският президент Мая Санду обвини Русия, че "оставя Молдова на тъмно" на фона на масовото прекъсване на електрозахранването в страната, тъй като в Украйна бяха регистрирани руски удари.

На 10 май Украйна спря доставките в разпределителния пункт Сохрановка, през който преминава една трета от руския природен газ, предназначен за Европа, оставяйки пункта в Суджа като единствен преносен маршрут за руските доставки в Европа.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС