Това е една от мерките за справяне с мръсния въздух

Отлагат с 1 г. забраната за влизане на стари коли в центъра на София. Според Наредбата за нискоемисионните зони в София ограничението трябваше да влезе в сила от 1 декември 2022 г. В съобщение на СОС обаче се казва, че забраната ще започне да действа от края на 2023 г.

„Според мен причината да се отлага е, че може би не са изградени системите за контрол на достъпа до столицата, тъй като имаше много дискусии по отношение на това дали стикерите трябва да отпаднат. Моето лично мнение е, че екостикерите са една добра мярка, която не трябва да отпада, а трябва да се надгражда. Автомобилите не са основните замърсители”, коментира Румен Дунев, председател на Българската федерация по автомобилен спорт.

Според Дунев заради липсата на достатъчно паркоместа автомобилите, които спират в тревни площи, впоследствие разнасят калта и прахоляка по улиците, което допълнително замърсява въздуха.

“В  програмата за качество на атмосферния въздух на Столична община има 100 мерки, които са записани, прекалено много, за да могат да бъдат изпълнени, но определено зоната с ниски емисии е една от тях, но за да бъде успешна и постигната целта да дишаме чист въздух, трябва да има и съпътстващи”, допълни Драгомира Раева от екип „Въздух” на Екологично сдружение „За земята”.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.