Осигуряват достъп на финансовите услуги на Украйна до британските

Достъп до британската индустрия за финансови услуги на Украйна ще бъде осигурен със споразумение, което се подготвя от двете страни. То ще подпомогне усилията за възстановяване на Украйна и ще установи по-тясно сътрудничество в областта на киберсигурността и новите технологии, съобщи БГНЕС.

Предстои среща в Лондон между министърът на търговията на Обединеното кралство Кеми Баденох и украинският министър на икономиката Юлия Свириденко. Те ще представят сделката, гласи изявление на правителството на Великобритания.

Естония пусна в обращение монета, посветена на Украйна (СНИМКИ)

"Търговията в цифров вид е особено важна в настоящия конфликт, при който щетите върху украинската инфраструктура и военните действия значително затрудняват физическата търговия", се допълва в изявлението.

"Цифровите инструменти и технологии ще помогнат на украинците да получат достъп до ежедневни жизненоважни стоки и услуги по време на войната", се казва в изявлението.

Преди споразумението Лондон намали митата за всички украински стоки до нула в рамките на споразумение за свободна търговия.

"Това споразумение ще означава, че нашите предприятия и правителства ще могат да си сътрудничат още повече и ще гарантира, че украинците имат достъп до основни стоки и услуги, които цифровата търговия отваря", заяви Баденох.

По-рано тази година Обединеното кралство сключи подобно споразумение със Сингапур, а миналата седмица подписа меморандум за засилване на сътрудничеството в областта на финансовите технологии.

След излизането си от Европейския съюз в началото на миналата година Великобритания предприе редица търговски сделки извън Европа. Тя се стреми към нови търговски споразумения, особено за сектора на финансовите услуги, който не е обхванат от споразумението с ЕС след Брекзит.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.