Те са неразделна част от живота на французите

Eдин от неизменните символи на нацията – френската багета, получи статут на нематериално културно наследство на ЮНЕСКО. Президентът Еманюел Макрон я определи като "250 грама магия и съвършенство".

Агенцията на ООН даде "статут на нематериално културно наследство" на традицията за приготвяне на багети и на начина на живот, който се свързва с тях. По данни на Националната федерация на френските пекарни всяка година във Франция се изпичат повече от шест милиарда багети, но статутът на ЮНЕСКО идва в труден момент за индустрията.

От 1970 г. насам Франция губи около 400 занаятчийски пекарни годишно - от 55 000 (една на 790 жители) до 35 000 днес (една на 2000 жители). Спадът се дължи на разпространението на индустриалните пекарни и на супермаркетите извън града в селските райони, докато жителите на градовете все повече избират хляб вместо багета.

РЕКОРД: Създадоха най-голямото коледно село от джинджифилово тесто (ВИДЕО)

Въпреки че изглежда като неразделна част от живота на французите, багетата получава официалното си име едва през 1920 г., когато нов закон определя минималното ѝ тегло (80 грама) и максималната ѝ дължина (40 сантиметра). "Първоначално багетата е смятана за луксозен продукт. Работническата класа е яла селски хляб", казва Лоик Биенасис от Европейския институт за история на храните и културите. "След това потреблението става широко разпространено и през 60-те и 70-те години на миналия век багетите завладяват и селата", казва той.

По-ранната история на багетите е доста неясна. Някои твърдят, че дългите хлябове са били разпространени още през XVIII в., а според други е било необходимо въвеждането на парните пещи от австрийския хлебар Август Занг през 30-те години на XIX в., за да се оформи съвременната им визия. Според една от популярните истории Наполеон наредил хлябът да се прави на тънки пръчици, които да се пренасят по-лесно от войниците. Друга пък свързва багетите със строежа на парижкото метро в края на XIX в. и идеята, че багетите по-лесно се късат и споделят, като се избягват споровете между работниците както и нуждата от ножове.

Франция подаде искането си до ЮНЕСКО в началото на 2021 г., като багетите бяха избрани пред забележителните парижки покриви и фестивала на виното в Арбоа. "Това е признание за общността на занаятчиите хлебари и сладкари", заяви Доминик Анрак, президент на Федерацията на хлебопроизводителите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС