Животните обикновено са в покой около четири месеца

Днес е Андреевден. Според народните вярвания това е празникът на зърното. Денят се нарича още и Мечкинден, защото това е моментът, в който мечките заспиват зимния си сън. Той е с мечтана продължителност за някои представители на човечеството от около 4 месеца. В парка в Белица 8 мечки вече спят, а други 2 са готови да заспят.

За да заспи, на мечката са ѝ необходими познатите неща – тишина, спокойствие и сигурно място. „И може би затова някои мечки, които нямат това спокойствие - не тук, а на други места, не успяват да спят зимен сън”, твърди Димитър Иванов от Парк за мечки Белица.

А щом не вземат съня си, мечките вредят на здравето си. „Това довежда до тежки поведенчески проблеми, защото те няма какво да правят. И това е проблемът. А липсата на какво да правиш е доста сериозна, и може да доведе до други проблеми. Имаме мечки, които не заспиват зимен сън. Виждаме колко е трудно това за тях, правим всичко възможно този период да им помогнем с нещо”, посочва Иванов.

„Есента беше периодът на голямото надебеляване. Нашите мечки качиха едни солидни поне по 40-50 килограма на животно. Сега, когато мине зимният сън, започват да приличат на доста по-различни мечки от тези, които са заспали”, заяви Калина Вълчанкова, Парк за мечки Белица.

Зимният мечи сън не е непробуден. Има неща, които смущават мечките и това е свързано с природните им инстинкти. „ Те се придвижват, могат много бързо да се активизират, ако има някаква заплаха пред бърлогата. Например те заспиват по много интересен начин - с главата напред, така че винаги да имат видимост какво се случва отвън”, разказва Вълчанкова.

А понякога зимният им сън може да бъде прекъснат и от чисти битовизми. Бърлогите им например често се наводняват. „Излизат, поправят ги, и евентуално могат да се върнат пак обратно да си довършат спането”, категоричен е Иванов.

А според вярванията на днешния ден мечките се изпращат за зимен сън, за да се осигури спокойствието на хората.  „Но с годините това се е превърнало в професионален празник и на всички хора, които се занимаваме с мечките, така че поздравяваме всички хора, които работят с мечки, не само в България, но и в чужбина. Честит празник!”, пожела Вълчанкова на колегите си.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.