Това заяви външният министър на Украйна Дмитрий Кулеба

Увеличава се броят на посолствата, получили заплашителни писма, "напоени с червена течност". По-рано външният министър на Украйна Дмитрий Кулеба заяви, че три украински посолства са получили подобни пратки. По информация на Ройтерс в писмата има животински очи.

Бомба избухна в украинското посолство в Мадрид (ВИДЕО)

"Първо, не две, а вече три, и второ - писмата не са с експлозив, а с друго вещество. Все още няма да коментирам, скоро ще излезем с официална позиция по темата", каза Кулеба в ефира на единния украински телемаратон.

Пакетите са имали характерен цвят и миризма. Според говорителя на украинското външно министерство Олег Николенко, те са изпратени до дипломатическите мисии на Украйна в Унгария, Нидерландия, Полша, Хърватия и Италия. Такива пакети са пратени и до генералните консулства в Неапол и Краков, както и до консулството в Бърно.

Изцапана е била вратата на дома на посланика на Украйна във Ватикана.

Фалшив сигнал за бомба е имало за украинското посолство в Казахстан, съобщи УНИАН.

Междувременно американското посолство в една европейска страна е получило писмо, което е съдържало ксерокопия с критични статии за Украйна.

Според Дмитрий Кулеба има основания да се счита, че срещу посолствата и консулствата на Украйна се провежда добре планирана кампания на терор и сплашване. „Неспособни да спрат Украйна на дипломатическия фронт, те се опитват да ни уплашат. Но ние и занапред ще продължим да работим ефективно за победата на Украйна", каза той  и се позова на Виенската конвенция.

От Чешката полиция съобщиха, че заради подозрителен пакет е затворено украинското консулство в Бърно. Евакуирани са дипломатите от мисията заедно с хората в района, включително и детска градина.

Пратката е приличала на писмата бомби, изпратени до известни политици и посолства в Испания. В последните дни в Испания бяха изпратени няколко писма бомби до адресати, подкрепящи Киев.

Испанският премиер е получил пратка с бомба

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook

Източник: БГНЕС