Пликът, "съдържащ пиротехнически материал" е бил "открит и неутрализиран от службите за сигурност"

Вълна от писма-бомби заля Испания. експлозив в хартиен плик е бил изпратен и на премиера. Взривните устройства вече са 6.

В сряда едно избухна и рани служител на украинското посолство в Мадрид.  

Подобно писмо е било изпратено и на посолството на Съединените щати в Испания. Мадрид обяви, че затяга мерките за сигурност във всички ключови институции.

                         Писмото бомба е било изпратено до кабинета на премиера Педро Санчес. То е било много подобно или същото, на полученото вчера в посолството на Украйна. Това е станало миналата седмица, като пакета е бил обезвреден.

"Писмата са направени в домашни условия. Съдържанието им е подобно", каза  зам.-министърът на вътрешните работи на Испания Рафаел Перес.

Още няколко такива писма са били изпратени до различни институции и фирми. Едно до посолството на Киев в Мадрид. Едно до база на военновъздушните сили. Едно до министерството на отбраната. И едно до оръжейна фирма в Сарагоса, която произвежда гранатомети, доставяни от Испания като военна помощ в Украйна. 

"Пиротехническият материал в писмата може да предизвика пожар, но не и взрив. По-скоро ярка светлина и пламък", посочи още Перес.

Служителят на украинското посолство, който отворил писмото бомба е пострадал сравнително леко. Той се усъмнил в кутията, излязъл в двора на сградата и там отворил плика. Писмата са били в кафяви пликове, с насипен барут и електрическо възпламеняване. Барутът по-скоро изгарял, отколкото се взривявал, обясняват експерти. Писмата са изпратени от територията на Испания. Полицията и тайните служби разследват кой стои зад това. Беше обявен и специален режим за сигурност в посолствата и службите свързани с националната сигурност. В специален режим влязоха и всички посолства на Украйна по света.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.