През последната година поскъпнаха отделни суровини

Всяка секунда по света се изпиват по 760 литра вино. Има обаче лоша новина за тези, които го обичат.  Оказва се, че и то вече се продава по-скъпо в магазините у нас. И това ще трябва да понесем, но производителите все пак уверяват, че правят всичко възможно повишението да не е драстично и да не се стига до невъзможни цени. 

Лозята в отдавна са пусти, гроздето отдавна е обрано и виното вече се пие, обилно на места. Цената му обаче тази година ще бъде по-висока в сравнение с миналата и това е така заради поскъпването на отделните суровини. Но, добрата новина е, че България подобрява значително показателите си в износа към други страни. 

"Не виждам как бихме могли да не повишим цените на крайният продукт на виното по рафтовете, тъй като последната година особено, и цените на труда отидоха нагоре. Но най-нагоре отидоха цените на горивата, а те са необходими за тракторите, за транспорта на готовата продукция. Електроенергията, бутилките се повишиха двойно, всички консумативи скочиха и няма как да не се повиши цената на виното", твърди Никола Зикатанов, собственик на винарска изба.  

Очаква се повишението да бъде различно в зависимост от това каква е ценовата категория на виното. "Процентно на по-евтините вина повишението ще е по-високо. При нас се мъчим повишението на цените от януари и февруари да не е повече от едноцифрени проценти - до десетина процента, не повече", посочва Зикатанов. 

Според него поскъпването на виното няма по никакъв начин да се отрази на потреблението, защото напитката се нарежда сред задължителните артикули, от които българинът рядко се лишава."Даже във време на криза вино и ракия се пие повече, отколкото в по-спокойните времена. Но виното е една здравословна напитка, традиционна за нашите ширини и не мисля, че може да очакваме чувствително намаление на консумацията".

 

 

Пред българските винопроизводители продължава да стои тежкият проблем с конкуренцията на чуждестранните производители, които разчитат на много по-високи субсидии. "Ние сме на едно състезание, а нашия кон, българското винопроизводство, е спънат", категоричен е той. 

И въпреки това в последните месеци българското вино се налага на много чужди пазари. Продава се скъпо обаче, защото родните производители не разчитат на субсидии и търсят по-висока печалба. В последните години броят на винопроизводителите в България намалява, но за сметка на това качеството на виното се повишава, отбелязват със сигурност експертите. 

Повече гледайте във видеото.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.