Обобщението на събитията прави Нели Тодорова

Голямата битка за Изборния кодекс приключи. След повече от 40 часа дебати до малките часове на нощта депутатите решиха -  на следващите избори ще можем да избираме дали да гласуваме с хартиена бюлетина или на машина. Район Чужбина ще има чак през 2025 година. На този фон въпросите около бюджета за догодина останаха на заден план. 

Нов бюджет нямаме - няма и да имаме, но пък депутатите ни може да се похвалят, че пренаписаха изборните правила. Народните избраници едва започнаха с обсъжданията за удължаване на Бюджет 2022. Без Бюджет 2023 всъщност означава, че доходите ще останат на нивото от тази година. Докато не се приеме нов.

Поне до лятото е сигурно,че минималната пенсия ще е 467 лева. Минималната заплата ще остане 710 лева. Тук има светлина в тунела, тъй като Социалната комисия прие, но само на първо четене, минимума да е 50 процента от средната заплата - което би означавало 850 лева.

Стои обаче въпросът дали без нов бюджет това може да се случи. Намалените ставки на ДДС за определени стоки отпадат в края на декември - така данъкът за книги, ресторанти, бебешки храни и спортни съоръжения от 9 ще стане пак 20 процента. Това ще означава и по-високи цени за потребителите.  Ако не се направи предложение по-ниските ставки да се запазят.

Нулевият данък за хляба и брашното действа до средата на следващата година, така че и без нов бюджет той може да се запази. Същото важи и за по-ниското облагане при парното и природния газ. Стига народните представители да не решат да променят налозите.

С тези въпроси вероятно депутатите ще се заемат следващата седмица, след като промените на Изборния кодекс се оказаха задача номер едно.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.