Вижте коя е тя

Речникът на „Оксфорд“ обяви своята дума на годината, съобщи ТАСС, цитирайки прессъобщение на университетското издателство.

Изразът „goblin mode“, който означава „необичаен модел на поведение, отхвърлящ обществените норми и очаквания“ е дума на годината.  За първи път фразата е използвана в Twitter през 2009 г. Широкото ѝ разпространение започва през февруари 2022 г. Тогава „goblin mode“ попада в заглавията на вестници и списания. 

Официалният правописен речник става дигитален

За разпространение на израза спомага и отмяната на ограниченията, въведени от различните правителства във връзка с пандемията от COVID-19. „Възможно е популярността на израза да отразява настроения, присъщи на хората, във връзка с т.нар. връщане към нормалния живот“, се казва още в съобщението на издателството. 

На второ място в класацията за дума на годината е „метавселена“ („metaverse”). На трето място е хаштагът #„Аз съм с“ („#IStandWith“). 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА