ГЕРБ-СДС издигна проф. Николай Габровски за министър-председател

Два месеца след изборите президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат. Въпреки заявката на Бойко Борисов, че той е най-подготвеният премиер, ГЕРБ-СДС издигна зам.-директора на „Пирогов” проф. Николай Габровски за министър-председател.

Кандидат-премиерът проф. Габровски прие мандата на ГЕРБ за съставяне на кабинет

След 40 дни консултации, първият мандат вече е връчен. „Номинираме за кандидат за министър-председател Николай Стефанов Габровски”, обяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

„В изпълнение на Конституцията ви връчвам проучвателен мандат за съставяне на правителство”, посочи президентът.

Още в началото на разговорите с партиите президентът обеща, че този път ще бави процедурата, за да има по-голям шанс за редовно правителство.

„Силно се надявам допълнителното време, което отпуснах за консултации, да е спомогнало за намиране на удачна формула за съставяне на кабинет, а също и за търсене на достатъчно политическа подкрепа в парламента. Желая Ви успех”, каза Радев.

Проф. Габровски: Ще опитаме не да разсечем, а да разплетем възела в българската политика

„За мен е дълг и въпрос на чест да положа всички възможни усилия България да има работещо правителство”, даде заявка кандидатът за премиер.

Евентуален кабинет ще трябва да се справя с редица проблеми. „В момента България е на кръстопът и с множество кризи - икономическа, социална. Имаме сериозен мигрантски натиск, който даде своите жертви. Имаме една, за съжаление, продължаваща вече втора година политическа криза”, заяви проф. Габровски.

Кандидат-премиерът обеща: „Ще положа всички усилия да предложа кабинет, който е по-далеч от политическото говорене и конфронтацията”.

40 минути продължи закрият разговор между президента, проф. Николай Габровски, Десислава Атанасова и Томислав Дончев. След това Габровски обяви - готов е да говори с всички. „Ще търсим диалог с абсолютно всички. Идеята е цялостна промяна на политическия тон”, добави той.

Борисов за Габровски: Има пълна свобода

За състав на кабинета ще заложи не толкова на политически фигури, а по-скоро на експерти. „Ще разчитаме повече на професионализъм, на хора, които са отдалечени от партийните структури, които са известни със своята експертиза в различните области. Започваме разговорите от днес и няма да губим никакво време”, подчерта кандидат-премиерът на ГЕРБ.

Сега проф. Габровски трябва да попълни и имената на проектокабинета с първия мандат. „Ако България влезе в едни нови предсрочни избори, през март, а после и през юни, ще изгубим много важни неща. Време, което България няма. Пари, които всеки от нас е изкарал с огромни усилия. И авторитет”, смята той.

Какво следва

По конституция първият мандат се връчва на най-голямата политическа сила, в случая това е ГЕРБ-СДС. Оттам имат точно 7 дни за съставяне на кабинет и заявката е, че ще използват цялото време. Ако кабинетът „Габровски” успее да събере и министри, президентът трябва да предложи на парламента да гласува правителството на ГЕРБ-СДС.

Ако мандатът не бъде изпълнен или не получи подкрепата на Народното събрание, следва вторият мандат. Той отива при „Продължаваме Промяната” - схемата е същата като с първия. Ако и те не успеят, се отива към третия мандат. Той се връчва на парламентарна група по избор на президента. В случая обаче точен срок не е разписан в конституцията.


Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.