Медиците и системата ни били готови и за по-голяма вълна

Увеличават се случаите на COVID-19 и на останалите респираторни инфекции в последните месеци. Това заяви д-р Благомир Здравков, изпълнителен директор на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев" пред БНР.

„Изолацията по време на пандемията доведе до това много деца към момента да не са имали контакт с грипни, парагрипни и други вируси. Това от една страна е добре, но от друга води до по-тежко, а понякога и атипично протичане на тези заболявания. Що се отнася до ковид инфекцията при децата – в нашата болница лекувахме едни от най-тежките случаи от цялата страна и за щастие резултатите сочат, че сме се справили отлично”, каза д-р Здравков.

По думите му и медиците, и системата имат готовност да се справят с по-сложна ситуация. „Можем да очакваме нови вълни на  Covid-19, но натрупаният опит дава увереност, че дори при изменчивост на вируса и симптоматиката, причинена от него, ще се справим. Извървяхме дълъг път и сега сме по-подготвени, знаем как да се пазим, подобрихме терапевтичните алгоритми“, допълни д-р Здравков.

За страничните ефекти от ваксините той каза, че в столичната педиатрия са ваксинирани много деца и при тях не е имало проява на тежки нежелани лекарствени реакции. Според него едни от най-тежките случаи на деца с  Covid-19 са били на неваксинирани родители.

Д-р Благомир Здравков е част от инициативата „Ти решаваш” на БЧК, по програма „Дейности в отговор на COVID-19 в България”. Тя е финансирана от Американската агенция за международно развитие (USAID) чрез Глобалния апел на Международната Федерация на Дружествата на Червения кръст и Червения полумесец.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.