Специалният нов брой ще бъде представен на Международния панаир на книгата в София

След 30 години прекъсване - любители на комиксите възродиха отново емблематичното списание "Дъга". Специалният нов брой ще бъде представен на Международния панаир на книгата в София. Над 150 издателства вече изпълниха етажите на НДК в импровизирани малки книжарници. 

През годините си на издаване, едно от любимите детски списания - "Дъга", достига рекордни за 80-те тиражи - от 300 000 броя месечно. Последният брой излиза през 92-ра. Десетилетия по-късно новата генерация любители на комикси решава да възроди традицията от миналото. 

600 деца на затворници ще получат подаръци за Коледа (СНИМКИ)

“Всичко тръгна от простата идея, че искаме да държим един нов брой в ръцете си. Гладът мисля, че вече е тук - и откъм авторите, които имат нужда да разказват истории и от феновете, които имат нужда да ги четат”, разказа Андрей Андонов.

Един от авторите в новия брой на "Дъга" е Мая Бочева. За първи път рисува любовна история, преплела елементи от българската митология. 

“Останах много приятно изненадана колко разнообразие има в нея, което, за съжаление, децата и подрастващите изобщо не са чували, а може да им е интересно, но как - поднесена по съвременен начин. Има русалки, има самодиви, чудовища, черен дявол”, обяснява Бочева. 

Четенето на книги остава в топ 5 на дейностите, с които българите най-често се занимават в свободното си време, показва проучване на Асоциация "Българска книга". 

Кои книги разказват на малките читатели за българските революционери

Данните обаче разкриват и тревожна тенденция - около 40 на сто от анкетираните признават, че не са прочели нито една книга в последната година. Нагоре расте и делът на хората, които не притежават нито една книга в дома си или ако имат - броят на книгите е под 10 - това са отнася за 20% от пълнолетните българи.

“Това, което смятаме, че трябва да се случи, е да има национална програма за насърчаване на четенето. Като първа стъпка в тази посока е запазването на 9% ДДС, като постоянна мярка с тенденция да отпадне изобщо данъкът върху грамотността и четенето, какъвто е данъкът върху книгата”, каза  Десислава Алексиева от Асоциация “Българска книга”

Панаирът на книгата остава в НДК до 11-ти декември. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.