Помощта ще пристигне чрез няколко международни организации

Японското правителство ще предостави помощ на България за украинските бежанци в страната ни. Помощта е в размер на над 1 млн. щатски долара з, съобщиха за БТА от екипа на посолството на Япония в София.

Решението е взето със санкцията на Върховния комисариат по бежанците към ООН (ВКБООН), Международната организация по миграция (МОМ) и Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ).

Чрез Върховния комисариат по бежанците към ООН (ВКБООН) ще бъде изпълнен проект, насочен предимно към жените и децата. Предвижда се д има и правни консултации, както и възможности за обучение, включително курсове по български език, необходими за живота им в България.

От Международната организация по миграция (МОМ) ще реализират проект за 311 231 щ.д. Неговият фокус е за засилване на достъпа им до социални услуги като здравеопазване, възможности за трудова заетост, настаняване и подкрепа за специфични нужди.

Проектът на УНИЦЕФ е насочен към децата на украинските бежанци. Максималният размер на подкрепата е 262 500 щ.д.

Очакванията на японските дипломати са с тази финансова помощ от тяхната страна ще бъде подобрен живота на украинските бежанци в България.

„Правителството на Япония се надява, че с тази помощ поне малко ще облекчи тежестта върху българската държава в усилията ѝ да подкрепя украинските бежанци на своята територия. Правителството на Япония, в сътрудничество с международната общност, ще продължи да следи отблизо ситуацията и да оказва помощ на народа на Украйна“, се казва в съобщението на Посолството на Япония в България.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.