"Визитата на заместника на руския патриарх Кирил има благословията на Синода ни", подчерта журналистът

Абсурдно е посещението у нас на олоколамския митрополит Антоний да не е било съгласувано с МВнР и Дирекцията по вероизповеданията към МС. Вероятно за нея са знаели и в президентството. Заместникът на руския патриарх Кирил пътува с дипломатически паспорт. Това заяви в студиото на "Здравей, България” журналистът Горан Благоев.

„Четейки на сайта за отдела на външноцърковни връзки, чийто шеф е Волоколамският митрополит Антоний, неговото работно посещение в България е започнало едва във вторник. Въпросът е какво ще работи той тук?”, коментира той литургията в Руската църква в София, на която присъстваха руският посланик у нас Елеонора Митрофанова и митрополита, заместник на руския патриарх Кирил,  и която предизвика протест.

По думите на Благоев, освен Митрофанова, на литургията са присъствали висш дипломат от посолството на Беларус и посланици от Македония и Сърбия. „Това за мен означава опит за някаква работа, свързана с балканското влияние на Русия. Защото се прокрадна информация, че представителят на Руската патриаршия в София, какъвто имаме от години, сега става представител и за Северна Македония. Има такава практика – един представител да отговаря за съседна държава. По същия начин нунцият на папата в София отговаря и за Македония. От наша гледна точка това може да ни поласкае, че руснаци и католици признават нашата близост. проблем е, че този руски представител няма да работи за българо-македонските интереси, братство и сближаване, а за руските интереси”, посочи той.

Митрофанова на литургия в Руската църква, протестиращи блокираха храма (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според Благоев Синодът ни е знаел, че Антоний е в България. „Официалната информация е, че Антоний е в България по покана на предстоятеля на Руското подворие архимандрит Васиан Змеев, който е негов подчитен. Но това става с благословията на партиарх Неофит. Съдейки по тази информация на синодалния сайт, Синодът е знаел, че Антоний пристига в България и е дал разрешение и одобрение и неслучайно в литургията е участвал старши синодален член, какъвто е Ловчанският митрополит Гавриил”.

По думите на Горан Благоев е абсурдно посещението на висш представител на Руската църква да не е съгласувано с МВнР и Дирекцията по вероизповеданията към МС. „У нас пристига заместник на руския патриарх Кирил, едва ли не пристига половината руски патриарх, и няма как да не се знае и в президентството какво се готви. Антоний е с дипломатически паспорт. Ден преди да дойде в България, той е имал литургия в руската църква в Рим. И предполагам, че той от Рим е дошъл в София”.

Патриарх Неофит бил уведомен за службата в Руската църква

„Отидохме на протест пред Руската църква, за да парираме тази демонстрация на сила. За Русия очевидно православието е преди всичко политически инструмент. Аз не съм религиозен, но мисля, че това е обидно за всеки вярващ човек. Когато вярата се смеси с малко политика, се получава религия. А когато се смеси с много политика, се получава една демонстративна показност на сила в ключов за България момент, когато имаме политическа нестабилност”, посочи Иван Калчев, доброволец в Украйна.

Той обясни, че за литургията е разбрал предната вечер от чат, в който са му писали други участници в протеста. „За Русия православието е един геополитически инструмент, което е обидно за вярващите”.

„За мен това, което се случи във вторник не е просто демонстрация, а си беше чиста проба на провокация. Антоний излезе през парадния вход и показа с жест към всички протестиращи, че едва ли не сме луди”, разказа Петко Петков, програмист и доброволец в Украйна.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.