Това решение несъмнено ще предизвика остри реакции от страна на Китай

Администрацията на американския президент Джо Байдън одобри вчера две нови продажби на оръжия за Тайван, които със сигурност ще предизвикат остри реакции от страна на Китай, предаде БТА по информация на Асошиейтед прес.

Държавният департамент заяви, че е одобрил продажби на резервни части за самолети на стойност над 425 милиона долара. Те са предназначени за изтребителите Ф-16 и транспортните самолети Ц-130 в тайванския военен флот, а и за други оръжейни системи, доставени от САЩ. Одобреното предложение включва основни резервни части на стойност 330 милиона долара и нестандартно оборудване, което струва 98 милиона долара, заедно със съответните допълнителни части и логистика.

Пекин: Нова студена война между Китай и САЩ ще бъде катастрофална за света

Продажбите бяха обявени само седмици след като американският президент Джо Байдън разговаря с китайския си колега Си Дзинпин в Индонезия, а фокусът беше все по-агресивното поведение на КНР спрямо Тайван, отбелязва АП.

Китай гледа на Тайван като на своя дезертирала провинция, като многократно заплашва да превземе острова. Досега Пекин категорично е осъждал одобрените от Вашингтон продажби на американско оръжие на Тайван като нарушение от страна на Вашингтон на принципа за "един Китай". Очаква се Пекин да реагира по подобен начин и на вчерашното изявление.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА