Би могло да има подкрепа за експертно правителство, включително и от БСП, смята той

Шансовете за първия мандат растат, проф. Николай Габровски е готов за реформите. Това заяви пред БНР Росен Плевнелиев – президент на България в периода 2012-2017 г.

В синхрон с професията на проф. Габровски, който е лекар, Плевнелиев заяви, че национално отговорното действие е да започнем да се лекуваме.

„Трябва да дадем решение, което да започне да ни лекува – от дълбокото разделение, от липсата на перспектива, път и посока – това означава действащо редовно правителство, това означава действащ и редовен парламент – сега и веднага”, каза Плевнелиев.

Той иска моментално приемане на екшън план до края на 2023 г. с всички необходими реформи и закони. Целта е да постигнем 3 неща – план за възстановяване, еврозона, Шенген, обясни президентът до 2017 г.

Според него би могло да има подкрепа за едно експертно правителство, включително и от БСП.

Припомняме, от БСП съобщиха, че утре ще разговарят с кандидата на ГЕРБ-СДС за премиер проф. Николай Габровски за съставяне на кабинет с първия мандат, но тяхното мнение е да не го подкрепят.

Нинова: БСП ще отиде на среща с Габровски от уважение, но няма да подкрепим негов кабинет

Макар и да има желание кандидат-кабинетът на ГЕРБ да получи подкрепа на 5-те системни партии без "Възраждане" и "Продължаваме промяната", той оценява, че и подобен вариант може да е с хоризонт от 1 година напред до местните избори.

„Шансовете за това растат. Ако не успеем от първия мандат, ще се направят всички възможни опити от третия. Ако не излъчим работещо правителство и парламент, ние запокитваме България в дебрите на българския казан в Ада с бедност, изолация и геополитическа промяна", категоричен е Плевнелиев.

По думите му от ГЕРБ предлагат експертен проектокабинет, с който се търси експертност, търсят се хора, независими, които могат.

„Понякога това, че човек няма политически опит, помага. Политиката обаче се превръща в някаква форма на маркетинг – да уцелиш твоята група клиенти и да им кажеш правилните послания”, каза Плевнелиев.

Той изтъкна и шанса, който лично той е получил да влезе в политиката. "Когато съм бил държавен глава, по никакъв начин никой не ми е диктувал от ПП ГЕРБ какво да направя или не. Много често сме имали тежки спорове с Борисов, но аз съм продължавал да работя в посоката, която считам, че е била правилна за България", каза бившият държавен глава.

"Борисов е натрупал мъдрост да даде крачка назад, да потисне собственото си его, да се поучи от собствените грешки, и да даде път на безспорни ерудити, хора с неопетнена репутация и смелост да направят нещо за държавата. Борисов има страхотен инстинкт за самосъхранение. Той е добър шахматист и вижда играта напред", допълни Росен Плевнелиев.

За разлика от него Кирил Петков и „Демократична България” не могат да дадат крачка назад или настрани, въпреки че съзнават, че това е важно за България", добави той. Плевнелиев хвърли вината върху кабинета „Петков” за липсата на стратегически инвестиции и за очакваното отлагане на влизането ни в Шенген.

„Следващата година може да имаме и финансова катастрофа, плюс политическа катастрофа. Какво сте готови вие да направите?", запита индиректно Плевнелиев.

Според Плевнелиев, "Демократична България" е крайно време да излязат от сянката на левите популисти и ПП. За отношенията между президента Румен Радев и ПП, Росен Плевнелиев смята, че грешките основно са от страна на президента. „Един президент никога не бива да допуска по подобен начин да бъде манипулиран", допълни Плевнелиев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.