„Задържането на тези страни може да подхрани недоволство и разочарование”, се казва в писмо

Ръководителите на групите на Европейската народна партия, на Социалистите и демократите, „Обнови Европа” и „Зелените” в Европейския парламент изпратиха днес писмо до министрите на вътрешните работи от ЕС преди утрешното им заседание, на което ще бъде гласуван въпросът относно приемането на България, Румъния и Хърватия в Шенген, съобщава БТА.

ЗАРАДИ ГРАНИЦАТА И ШЕНГЕН: Нови искри между ПП и служебната власт (ОБЗОР)

„От жизненоважно значение е да изпълните обещанията на ЕС, да се вслушате в изключително благоприятните становища на ЕП и на Европейската комисия”, пишат Манфред Вебер, Ираче Гарсия, Стефан Сежурне, Тери Райнтке и Филип Ламбер. „Гордеем се, че сме съюз, основан на ценности, принципи и върховенство на закона. Неприлагането им в Съвета през декември може да нанесе щети не само на трите държави, но и на ЕС. Задържането на тези страни в изчакване също може да подхрани недоволство и разочарование сред гражданите на България, Румъния и Хърватия”, отбелязват евродепутатите.

„България, Румъния и Хърватия са правно задължени да се присъединят към Шенген и не могат да носят всички отговорности за външните граници, без да се възползват от предимствата на Шенгенското пространство. Европейската комисия заключи на 16 ноември 2022 г. и отново потвърди с доклада си от 23 ноември след нова проверка, че трите държави са следвали и изпълнили всички договорени условия за пълното им присъединяване към Шенгенското пространство. България и Румъния получиха положителна оценка от ЕК още преди 11 години, но бяха оставени в изчакване от Съвета на ЕС”, се допълва в писмото.

Нидерланският премиер: Догодина България може да напредне към Шенген

Подписалите призива очакват Съветът на ЕС да предприеме всички необходими стъпки въз основа на усилията и заслугите, потвърдени и препотвърдени от последващите доклади на ЕК, и в съответствие със становищата и резолюциите на ЕП. Те настояват трите държави да бъдат приети в Шенген до края на тази година и граничните проверки да отпаднат в началото на следващата”, предава кореспондентът на БТА Николай Желязков.

В четвъртък европейските вътрешни министри ще обсъдят и гласуват две отделни предложения за разширяването на Шенген - едното за България и Румъния, а второто - за Хърватия. Резултатите се очакват в следобедните часове.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА, Николай Желязков