"С Австрия и Холандия водехме не реални преговори, а разнопосочен диалог", обясни премиерът

„Наложи се България да води с Австрия и Холандия не реални преговори, а разнопосочен диалог. Правителството на Нидерландия обяви в техния парламент, че е направило политическа връзка между разширяването на Шенген и изпълнението на върховенството на закона – т.е. едностранно е въвело ново изискване”. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев при изслушването си в парламента за отлагането приема на страната ни в Шенген.

Задържаните за убийството на граничаря ще бъдат съдени в Турция, но с българска помощ (ОБЗОР)

Той изтъкна дълга на политиците към тримата български граничари, загинали при опазване на външната граница на ЕС. 

"Последиците могат да се окажат сериозни не само за нашата страна, а в не по-малка степен за Австрия и Нидерландия. България не се е отказала от Шенген", каза Донев.

СЛЕД СМЪРТТА НА 2 ПОЛИЦАИ: Сирийците, обвинени за катастрофата в Бургас, е трябвало да бъдат в ареста в онзи момент

Относно предстоящите стъпки на правителството премиерът обясни: „Първо ще изчакаме заседанието на Европейския съвет на 15 и 16 декември, за да видим какво решение би могло да бъде взето по въпроса. Всякакви изявления на този етап биха били преждевременни. Възможни са различни варианти, успяхме да избегнем най-неприятния".

.По думите на Донев изискванията са технически и те са покрити. „От свършеното от служебното правителство – независимо от безспорния факт, че критериите за присъединяване към Шенген са изпълнени, бяха извършени две проверки, организирани от ЕК, с участието на заинтересовани държави членки”, изреди премиерът и каза подробно кога са се състояли те.

„На 14 октомври 22 г. имаше мисия с европейско сътрудничество, шенгенска и визова организационна система. Екипът, който е правил проверката, е от 12 държави членки и петима експерти от ЕК. Те отчитат, че от 2011 г. България е положила необходимите усилия”, каза Донев.

„През ноември имаше втора визита, която да провери визите, защитата на данните и съдебното сътрудничество”, обясни още министър-председателят и изтъкна, че заключенията гласят, че България продължава да покрива необходимите критерии.

Той припомни, че след това имаше проверка и от посолството на Австрия. Нидерланската страна пък реши да не участва в тези проверки.

Премиерът обясни, че от земеделското министерство заедно с Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) анализират риска за националната сигурност на граничния пункт "Капитан Андреево". Разработват се процедури за помещенията, които са също обект на националната сигурност, каза Донев в отговор на въпрос на народния представител Иван Христанов от "Продължаваме Промяната". 

За лабораторната дейност, извършвана от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), e увеличен броят на служителите, които имат отговорност към извършването на задължителния контрол. Камионите изчакват излизането на резултатите от лабораторните анализи и вписването им в единния здравен документ за въвеждане на външен паркинг извън територията на пункта. По думите на Донев анализът на дейността на БАБХ, извършен от екипа на Министерство на земеделието, e показал, че причина за затрудненията, които изпитва агенцията, се откриват и в действащото законодателство. Предстоят промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Не намирам за сериозно институция като ДАНС да работи по сигнали на премиера, коментира Донев в отговор на въпрос дали е внесъл сигнал до ДАНС и прокуратурата. „Сезирането на прокуратурата с бланкетни сигнали, без конкретни данни, също не е адекватно”, каза Донев. Ако проверката на инспектората към Министерство на земеделието установи конкретни нарушения, те ще бъдат изпратени по компетентност към Агенция за държавна финансова инспекция и прокуратурата. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.