Заради проблем с пречиствателната станция на яз. „Ясна поляна“, 4 общини са заплашени да останат без питейна вода

В този час жители на Приморско излизат на протест пред областна управа в Бургас с искане за оставката на директора на ВиК - Бургас.

Заради проблем с пречиствателната станция на яз. „Ясна поляна“, четири общини в областта са заплашени да останат без питейна вода. Областният управител на Бургас обяви частично бедствено положение за четири общини -  Приморско, Созопол, Царево и Средец. 

Частично бедствено положение: Пропадна пречиствателна станция в Бургаско

Язовирът се намира на територията на Здравко Василев. "Ситуацията е абсурдна. Това е първи протест, защото битката ще е дълга. Първото ни искане е оставката на директора на ВиК - Бургас. Знам за проблем със съоръжението от поне 10 години. Това е един изоставен обект, по думи на работили там. Не може от него да се подава чиста вода за Южното Черноморие", казва той.

Според Емил Пейчев от Община Царево проблемът е отдавна, но ВиК–Бургас са бездействали. "Управителят винаги обявява спешен ремонт и тогава разчита на държавата. След това средствата се разходват от приближени до дружеството фирми", посочи той. 

Желязко Иванов от Община Созопол пък споделя, че е свидетел на престъпно бездействие. "Пречиствателната станция е построена през 1974 г. Има 30 години срок на експлоатация, това значи, че от 2004 г. проблемът е бил неглижиран", смята той. 

Все още вода се подава нормално от яз. „Ясна поляна“. ВиК - Бургас иска от държавата 15 млн. лева за ремонт. 

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.