Има опасност Южното Черноморие да остане без вода

Има опасност Южното Черноморие да остане без вода заради скъсана бетонна стена и пропадане на клетки под вода на пречистванелната станция на язовир Ясна поляна, съобщи Dariknews. Областният управител на Бургас обяви частично бедствено положение за срок от 1 седмица.

„Пропаднала е конструкция, няколко клетки са извън строя. Но ние можем да подаваме вода към Южното Черноморие, но това няма как да се случи до лятото. За да се обследва конктрукцията, трябва да спре подаването на вода за четири общини Приморско, Созопол Царево и Средец. Съоръжението е въведено в експлоатация през 1974 година", обяви от своя страна директорът на ВиК Бургас Ганчо Тенев.

По думите му, конструкцията е започнала да се къса. 

10 загинали при авария в пречиствателна станция в Русия (ВИДЕО)

„Ще поискаме средства от МС. Необходими са 15 млн. лева, за да може да започне ремонта“, каза областният управител.

"За проблема е съобщено", каза директорът на ВиК.

Кметът на Приморско Димитър Германов заяви за Dariknews.bg, че не може Южното Черноморие да остане без вода, особено лятото, когато гладът става 100 000 души.

"15 милиона са много пари, държавни трябва да ги отпусне защото ВиК асоциацията няма такива средства", заяви Германов.Областният управител Мария Нейкова е категорична че проблемът трябва да бъде решен до началото на летния сезон.

В понеделник жители на Приморско организират протест пред областна управа в Бургас с искане на оставката на директора на ВиК Бургас. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.