НОВИТЕ ФУТБОЛНИТЕ КРАЛЕ: Буенос Айрес ликува след 36 години чакане

Светът има нов шампион. Футболното царство вече е под властта на Аржентина. След 3-часов спектакъл отборът на Меси детронира Франция. Общо 64 мача от Мондиала и близо 3 милиона и половина фенове по трибуните. В продължение на един месец светът гледаше към Катар, за да се стигне до зрелищния финал, определян като един от най-интересните в историята.

„Гаучосите" успяха да детронират „Петлите” и седнаха на шампионския трон с 4:2 след изпълнение на дузпи и 3:3 в редовното време и продълженията.

Двама футболисти се наредиха сред легендите на терена. Звездата на Франция Килиан Мбапе е футболистът с най-много вкарани голове на финали на световни първенства. 23-годишният нападател на „Пари Сен Жермен спечели и „Златната обувка".

Лионел Меси пък вдигна „Златната топка". В Катар той стана първият в история с гол във всеки един етап от шампионата - от груповата фаза до финала.

Така 36 години по-късно, за трети път в историята си Аржентина заслужи световната титла. След бурна нощ на празненства, новите световни шампиони вече летят за родината си. И се очаква да кацнат около 22:00 часа местно време.

И днес в заглавията на световната преса неизменно присъства името на Лионел Меси. Отборът на Аржентина печели 42 милиона долара от наградния фонд на ФИФА. Футболистите на Франция се прибират към Париж с 30 милиона долара. А третите на първенството - Хърватия, си тръгват от Доха с 27 милиона долара.

След 120-минутен спектакъл, футболната драма достигна връхната си точка. 25-годишният Гонсало Монтиел вкара решаващата дузпа. На „Лусаил“ потекоха сълзи от радост.

„Живеехме за този миг. Дойдохме вчера за този мач“, сподели един от феновете на Аржентина.

„Днес е исторически ден. Меси, обичам те, благодаря ти. Благодаря, че са те родили“, каза друг фен.

Лионел Меси счупи редица рекорди. Той записа най-много мачове на световни първенства – 26, като е изиграл 2314 минути. Превърна се и в най-възрастния футболист с над 5 гола на един Мондиал.

ТРОГАТЕЛНО: Семейството на Меси сподели радостта му на терена след триумфа в Катар (СНИМКИ)

Но не през целия мач Аржентина беше властелин на терена. Определяният като футболно чудо Килиан Мбапе вкара два гола в рамките само на 97 секунди. Едва на 23 години, той се превърна в голмайстор на турнира и в играча с най-много попадения на финали.

„Меси и Роналдо след година ще залязат и бъдещето остава за него", каза спортният журналист Петър Виденов.

Президентът Еманюел Макрон беше първият, който утеши момчета на Дидие Дешан със силни думи.

„Накарахте милиони французи да мечтаят. Показахте голям футбол. Уроците ще се научат. Без съмнение ще има много разочарование, но моля ви, чуйте ме добре – не съжалявайте за нищо”, каза френският президент.

А Меси получи и личен подарък от емира на Катар - традиционно арабско палто, изработено от камилски косъм. Децата и съпругата му също слязоха на терена. По-късно празникът се пренесе в съблекалнята на шампионите.

АРЖЕНТИНА ШАМПИОН! Меси вдига световната купа след невиждана драма в Катар (СНИМКИ)

Полемики предизвика и друг провокативен кадър отново с участието на носителя на „Златната ръкавица“. Както и коментар на Меси, който след финала избухна с думите "Шампиони сме", придружени от нецензорни реплики. Подобна ситуация имаше преди малко повече от година, след като спечели Копа Америка, аржентинецът написа в социалните мрежи „Хайде, по дяволите“.

„Понякога емоциите наистина взимат връх“, смята Виденов.

Въпреки второто място заявката е, че „Петлите” бяха посрещнати като герои. След кацането си те се отправиха към площад „Конкорд“, където техни фенове ги чакаха. Във Франция нощта премина сравнително спокойно. Над 14 000 полицая се грижиха да няма ескалация на напрежението. Има над 200 арестувани, а 40 униформени са ранени. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.