В Киев приветстват, в Москва - критикуват

Украйна продължава борбата срещу руската инвазия, а Съединените щати ще помагат толкова дълго, колкото се налага. Това беше посланието, което изпратиха Джо Байдън и Володимир Зеленски от Вашингтон. Изненадващото посещението на президента на Украйна е най-коментираната тема в международната политика.

По улиците на Киев, посещението на президента във Вашингтон беше посрещнато изцяло положително.

"Речта му беше много вдъхновяваща. Харесва ми, че правят паралел между нея и историческата реч на Чърчил през 41-ва година. Най-драматичният момент беше, когато украинското знаме, с подписите на войниците от Бахмут беше дадено като знак за признателност за предоставената помощ. Очите ми се напълниха със сълзи", каза Богдан Ковал, компютърен специалист от Киев.

Зеленски направи историческо обръщение пред Конгреса на САЩ

"Надявам се речта да не е впечатлила само украинците. Надявам се, че американският Конгрес е бил дори по-впечатлен. Решенията му са важни за следващите стъпки и за още помощ", каза Михайло Жусман, управител на фирма от Киев

В Русия посещението се разглежда негативно. Кремъл заяви, че обявената доставка на модерни зенитни ракети за Украйна не помагат за решаване на конфликта. Байдън и Зеленски не казали нищо за съобразяване с руската позиция.

Говорител на Кремъл Дмитрий Песков заяви: "Още едно потвърждение, че Съединените щати де факто водят опосредствана война срещу Русия до последния украинец."

Байдън: Ще помогнем на Украйна да се подготви за отбрана

Преди да нахлуе в съседната страна, Русия внушаваше на украинците, че Америка само се прави на техен съюзник и в момент на нужда ще ги изостави, както направи в Афганистан. До тук става обратното. Изчисленията отвъд Океана показват, че за 10 месеца Съединените щати са похарчили 60 милиарда долара, за да помагат на Украйна. Това са суми, които страната може да си позволи с лекота. За войната в Афганистан се харчеха близо 5 пъти повече.

"Изобщо не съм притеснен за единството на съюзниците. НАТО, Европейският съюз и останалите страни. Знаем какъв е залогът. Европейските ни партньори го разбират още по-детайлно от самите нас“, каза президентът на САЩ Джо Байдън.

Анализатори от САЩ казват, че Зеленски е постъпил умно, като е определил в изказванията си американските пари и ресурси не като дарения. а като инвестиция в бъдещата сигурност на Европа. Това се разглежда като насочено към скептиците в Съединените щати, които са вгледани само във вътрешната политика.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.