По-рано днес в „Държавен вестник” беше публикуван Указът за помощта

„Необходимият брой подписи за сезиране на Конституционния съд за обявяване на решението за оказване на военна и военно-техническа помощ за Украйна е събран. Под искането са се подписали 50 народни представители - 26 от „Възраждане” и 24 от БСП. Документът вече е внесен в деловодството на съда”. Това съобщиха от пресцентъра на „Възраждане”.

По-рано днес в „Държавен вестник” беше публикуван Указът за оказване на военна помощ на Украйна, подписан от Румен Радев.

"Възраждане": БСП да се подпишат в искането ни за сезиране на КС

Лидерът на БСП Корнелия Нинова съобщи, че ще сезират КС, но не им достигат подписи и затова са изпратили писмо-покана до „Възраждане” да се включат в нея. „Ако това не се случи, ще сезираме омбудсмана”, каза тя и добави, че левицата ще използва всички начини по закон и ще положат всичко по силите си, за да спрат този договор.

Не закъсня и отговорът на президента Румен Радев, който коментира отказа си да наложи вето на Указа за военна помощ за Украйна и намеренията на БСП да сезира КС: „Съгласно нормативната уредба, налагането на вето не може да променя текстове по сключен вече международен договор. Тоест, ветото е абсолютно безпредметно. Сезирането на КС след ратификация на международен договор, е невъзможно”, посочи държавният глава.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС