Ген. Семерджиев не е изпълнил заповедта за повишена бойна готовност на Танковата бригада

В навечерието на Рождество Христово продължаваме разказа на кинорежисьора Евгений Михайлов, започнат миналата седмица. Преди 33 години той запечатва на камерата си първите стъпки на българската демокрация. Улиците са изпълнени с хора, които вярват, че светът е поел по нова посока. Че оковите на тоталитарния режим са разкъсани. И можем всички да полетим. Продължението на историята в „Белези от свободата“ започва сега. 

На 14 декември 1989 година, хиляди българи се събират пред сградата на Народното събрание, за да искат отмяната на член първи от Конституцията. Текстът определя ръководната роля на Българската комунистическа партия при управлението на страната. Петър Младенов, който е свалил Тодор Живков от власт едва месец по-рано е вбесен от освиркванията, на които е подложен. На метри от него е Евгений Михайлов, който запечатва на своята камера думите на Петър Младенов: „Най-добре е танковете да дойдат”. Записът предизвиква огромен скандал.  

Тогавашният военен министър ген. Добри Джуров е наредил на ген. Атанас Семерджиев (началник на Генералния щаб тогава) Танковата бригада да е в повишена бойна готовност и при второ нареждане танковете да тръгнат към София от Горна баня. Ген. Семерджиев е отказал да изпълни тази заповед, защото се е страхувал да не нагнети напрежението.

"Дотам е стигнало, че генерал Кацамунски си е подал оставката, защото е отказал да образува производство срещу неизвестен извършител – записът „... да дойдат танковете” е автентичен. Не съм сигурен дали този запис, излъчването му и последствията от излъчването не помогнаха до някъде те да оглавят и СДС", каза Михайлов.

Площадите (през 1989) се пълнят с обнадеждени българи, които вярват, че промените са необратими. В същото време обаче номенклатурата на БКП умело направлява процесите така, че да трансформира политическата си власт и да запази лостовете за влияние. Според Евгений Михайлов обаче разделението в обществото е заложено с още едно решение – изборът на националния празник.  

Първите месеци след 10 ноември са наситени с напрежение. Най-голямата опозиционна формация СДС съвсем скоро започва да се раздира от конфликти.   

През 1991 година СДС печели изборите и министър-председател става Филип Димитров. Но десницата управлява едва една година, след което пада от власт заради поискания вот на доверие. Премиер става Любен Беров.  

БСП печели абсолютно мнозинство и премиер става Жан Виденов. За изключително кратко време обаче, грешни политически и икономически решения изправят страната пред катастрофа. Виждайки края, Виденов подава оставка. Българите излизат по улиците. Евгений Михайлов в този момент е депутат.  

Една демокрация на 33. Въпросът е дали е приключил нашият сезон на канарчетата. Филм, който разказва за една жена преминала през концлагерите и през психиатрична клиника. В търсене на своята истина и доказване на себе си. Една демокрация, едно поколение. В търсене на свободата.  

Още от разговора вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.