Прецедент е чуждестранен журналист да бъде обявен за издирване от Русия

Не бях изненадана, че Русия обяви за издирване Христо Грозев, защото тормозът над журналисти е факт от десетилетия. Прецедент е чуждестранен журналист да бъде обявен за издирване. Това е изключителен акт на агресия над свободата на словото. Заплахата към него е абсолютно реална. Русия поради слабото си представяне във войната, започва да губи контрол над действията си. Това каза за "Твоят ден" Мария Черешева от Асоциацията на европейските журналисти.

ПЪРВО ПО NOVA: Христо Грозев: Страхувам се от убийство или отвличане

По думите ѝ мълчанието от страна правителството и на президента е озадачаващо. "Такива репресии трябва да бъдат осъждани винаги когато се случат. Наблюдава се двоен стандарт по отношение на случаите. Ситуацията с Христо Грозев се използва политически. Прокуратурата би било да се задейства по разследванията на български журналисти. Опасни неща се случват и на българска територия, а виждаме бездействие", коментира тя.

Според нея руски агенции са излезли с информация, че Грозев е разпространявал фалшива информация за руската армия. "Преди това от руските тайни служби го бяха обвинили, че се опитва да вербува агенти. Така се руши доверието в медиите и в работата на журналистите. "Белинкет" е влиятелна медия и ще го подкрепи, но дано намери и подкрепа у нас", призова Черешева.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.