Прогнозите са замърсяването да се задържи над нормите и в дните след Нова година

През нощта и тази сутрин е отчетена концентрация на фините прахови частици над допустимите нива. Това показват данните на Европейския индекс за чистотата на атмосферата Air Quality Index. Това често се наблюдава при тихо и мъгливо време.

Навръх Бъдни вечер в Горна Оряховица нивата на фините прахови частици са достигнали рекорд на годишна база. За последното денонощие 3 от станциите на територията на София отчитат превишение в нивата на фини прахови частици. Мръсен въздух е отчетен в кварталите „Надежда”, „Хиподрума” и „Павлово”.

Без изненада празненствата на прага на Новата година ще влошат показателите за качеството на въздуха. „Обикновено в новогодишната нощ от 31-и декември след 23-00 часа до раните часове на първи се регистрират превишения, което е обяснимо - то се държи на фойерверките, на пиротехниката”, коментира Теодора Полимерова от дирекция "Климат, енергия и въздух" в Столичната община.

През последната седмица превишения, и то рекордни, са отчетени обаче не в София, а в Горна Оряховица. Нивата на ФПЧ в цялата страна се следят от ИА „Околна среда”. С техен експерт проверяваме както актуалните данни в станцията в „Павлово” в София, така и актуалните данни от станцията в Русе. Стойностите, отчитани на всеки кръгъл час, не трябва да се сравняват с нормата от 50 микрограма на кубичен метър, тъй като тя е денонощна, а не почасова. Експертите са категорични – тази зима данните изглеждат по-добре, отколкото преди година.

Метеоролозите прогнозират, че замърсяването ще продължи и в първите на 2023-а година. „Неблагоприятно време за разнасяне на замърсителите в атмосферата ни очаква в следващите 3-4 дни, като особено неблагоприятно ще бъде на 1-ви януари. В средата на седмицата очакваме по-чист въздух заради метеорологичните условия, ще има и валежи”, обясни дежурният синоптик на НИМХ Георги Цеков.

Вятърът, дъждът и чаканото изчистване на въздуха обаче ще траят едва няколко дни – докато дойде новото затопляне.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.