Вчера бяха огледани улеите от източната страна на върха

Пети ден продължава търсенето на изчезналия 69-годишен мъж в района на връх Вихрен в Пирин. Днес на терен работиха 12 спасители. А случайно прелитащ хеликоптер днес помогна за спасяването на пострадал турист.

В следобедните часове 13 спасители продължават да издирват около връх Вихрен изчезналия на Коледа планинар Пламен Христов. В този момент получават сигнал за друг пострадал - мъж със счупен крак в района на Влахини езера. Оттам свалянето изисква многочасова тежка акция. Докато върви комуникация как да се действа, съвсем случайно, над Банско прелита хеликоптер.

Продължава издирвателната акция в Пирин

„Обадих се. Човекът е приятел и свърши работа . Малко е жалко, че така работи държавата - по приятелска линия да уреждаме да дойде хеликоптер, да свърши работа за 10 минути, и пострадалият вече си пътува за София, а спасителите се прибират. Оказа се, че от мястото на инцидента до стадиона, където остави човека, хеликоптерът отиде по-бързо, отколкото ние оттук, от базата, до стадиона. Ето за това става въпрос”, заяви  Стойчо Баненски, зам.-кмет на община Банско и планински спасител.

В акцията по издирването на Пламен Христов и в петък напредък нямаше. Огледите с дрон не дадоха резултат.  „Облетяхме също голям периметър с дронове. Това, което не беше летяно досега, но за съжаление няма никаква следа”, посочва Иво Валеов, планински спасител.

А в четвъртък вечерта отрядът от Дупница спаси мъж, пострадал тежко в Рила. Акцията по свалянето му коства 8часов тежък преход през заледени склонове на планината.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.