Масираните проверки в страната продължават до 3 януари

Интензивен трафик към големите градове след новогодишните празници. Масираните проверки в страната продължават до 3 януари. Полицаите следят за шофиране след употреба на алкохол и наркотици, за превишена скорост и ползване на предпазни колани. Обичайно, най-натоварено е  движението в посока София.

През целия ден движението беше натоварено по всички големи пътни артерии. Заради катастрофа се стигна до километрично задръстване в района на Кресненското дефиле.

Една от натоварените дестинации за отминалите празници бе Банско. Очаква се по-късно през деня отсечката след Разлог към прохода Предала да се изпълни с автомобили, защото хиляди ще започнат да се прибират след почивните дни в курорта.

Има засилено полицейско присъствие. Още от началото на деня имаше 4-5 автомобила на полицията.

По традиция движението край Велико Търново е доста натоварено. На изхода на старопрестолния град се пресичат и пътните артерии Русе - Свиленград и София-Варна. Там вече има засилено полицейско присъствие и органите на реда следят за спазването на правилата на пътя. Според инспектор Пенчо Христов неправилно изпреварване и висока скорост са сред най-честите нарушения.

Статистиката на МВР сочи, че в периода между 23 и 27 декември при пътни инциденти у нас са загинали 12 души и са ранени 97. 

Междувременно от АПИ предупредиха шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по АМ „Марица“ поради мъгла с намалена видимост под 50 метра в района на гр. Харманли и по път I-8  Хасково - Свиленград в района на гр. Свиленград поради мъгла с видимост под 200 метра.

Статистика на МВР сочи, че за последните 10 дни са установени 289 водачи, които са седнали зад волана след употреба на алкохол. 102-ма са шофирали под въздействието на упойващи вещества. А само през изминалия ден 34-ма водачи са дали положителна проба за употреба на алкохол, 12 са седнали зад волана след употреба на наркотици.

За периода от 23-ти до 31-ви декември са станали 133 тежки пътно трнспортни произшествия.  Загинали са 16 души, 164-ма са ранените.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.