Поклонението пред легендата на световния футбол ще се състои днес в Сао Пауло

Бразилия се прощава с Краля на футбола Пеле, който си отиде на 82-годишна възраст. Тленните останки на футболната легенда бяха транспортирани от болницата в Сао Пауло до стадиона на „Сантос”, където Пеле прекара почти цялата си кариера. Там ще бъде и бдението в памет на Краля на футбола, което ще продължи 24 часа.

Снимка: gettyimages

Пеле излезе на терена на Вила Белмиро, но този път – за последно. На същия стадион той прекарва почти две десетилетия.

Снимка: gettyimages

Фенове от старата школа, имали са удоволствието да гледат Пеле на живо на любимия стадион, носят клуба в сърцата си, пазят като реликви билети от важни двубои, а някои – дори татуират емблемата на челото си. „В последни мач на Пеле стадионът беше претъпкан с хора. Всички крещяха, скандираха. Когато Пеле напусна терена, всички замлъкнаха. Имаше само тишина. Тогава половината от хората си тръгнаха, защото какъв е смисълът да стоиш, като го няма Пеле?”, спомня си Жануарио Орнелас.

Снимка: gettyimages

"Градът скърби. Всички са тъжни, защото Пеле бе част от нашия живот. Сякаш загубихме член на семейството", разказва 87-годишният журналист Валтер Диас, който е бил близък с великия футболист. "Мисля, че ще има много хора на поклонението. Градът се подготвя, хората тук обичат Пеле, както и феновете на „Сантос”, защото той изведе името на клуба по целия свят", допълва Диас.

Броени часове след встъпването си в длъжност новият президент на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва се очаква да присъства на бдението за футболната легенда Пеле. Това съобщи новинарският сайт Же 1, като цитира запознати с протокола източници.

Снимка: БТА

„В последни мач на Пеле стадионът беше претъпкан с хора. Всички крещяха, скандираха. Когато Пеле напусна терена, всички замлъкнаха. Имаше само тишина. Тогава половината от хората си тръгнаха, защото какъв е смисълът да стоиш, като го няма Пеле?”, спомня си Жануарио Орнелас.

Властите в Сантос обявиха 7-дневен траур в памет на Пеле. Той ще бъде погребан на 9-я етаж на вертикално гробище. От там се вижда терена, на който легендата изигра стотици славни мачове.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.