В акцията освен спасители от Банско се включиха и отрядите от Кюстендил, Сандански, София и Добринище

Трагичен завършек на издирването на изчезналия в Пирин турист! На осмия ден откриха тялото на 69-годишния Пламен Христов. За изненада на спасителите, обаче, наблизо е открито и още едно тяло на загинал. 

Една от непотвърдените версии беше, че това може да е човек, издирвал изчезналия Христов. По-късно стана ясно, че тялото е на ужд гражданин, пристигнал за нова година у нас. 

Откриха две тела в Пирин, едното е на изчезналия 70-годишен турист (ВИДЕО+СНИМКА)

Целия ден планинската служба се опитва да свали двамата загинали от склоновете на Вихрен. 

Акцията тази сутрин беше възобновена след като спасителите забелязали на кадрите от дрон фигура на човек на един от склоновете. Малко преди обяд Пламен Христов беше открит загинал.

За свалянето на двете тела от планината спасителите трябваше да организират тежка и много рискована акция. Първоначално беше отказан хеликоптер. 

След дълги преговори с различни институции помощ от въздуха все пак дойде. Но само след бърз поглед от високо екипажът прецени, че няма как да помогне и без да се прави какъвто и да е опит, хеликоптерът си замина. Заради силен вятър вертолетът "Кугар" не успя да свали телата на загиналите. И всичко остана пак в ръцете на спасителите.

ГЕРОИТЕ В ПЛАНИНАТА: При какви условия работят планинските спасители

“Точно това правим – рискуваме хора, качествени, подготвени, сърцати, които буквално летят, само и само да свършат работа, да помогнат. В момента са 20 човека на терен, може би ще трябват още 20 и времето, в което ще продължи акцията се удължава поне с едни 12 – 20 часа, че може и повече”, каза Емил Нешев, директор на ПСС.

Телата са открити на западните склонове на връх Вихрен в посока Влахина река. Подходът откъм Кресна изисква дълго 20-километрово пътуване по тежък планински път с джип, а след това 3-часов преход до Влахино езеро.

Поредна спасителна акция в Рила

“А оттам нагоре – там, където се намират телата е абсолютно див, пресечен терен, с ужасни условия, снежната  покривка - там където я има, е замръзнала, а там където е изтъняла - пропада, не може да се ходи в нея, скални прагове, голям клек. Транспортирането е ужасно. Не можеме да ги оставиме така, ще се опитваме до последно, крайно време е да се разбере, че така не може, наистина е крайно време”, обясни още Нешев. 

В акцията освен спасители от Банско се включиха и отрядите от Кюстендил, Сандански, София и Добринище. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.