„Когато човек играе собствена роля, публиката поне няма да го освирка”, казал Сакскобургготстски на Илчев

Ветераните в НДСВ има какво да споделят с българите днес. Влизането в парламента няма да затрудни НДСВ.

Това заяви в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS Станимир Илчев – съпредседател на НДСВ.

Той обясни, че при среща с бившия премиер и бивш монарх Симеон Сакскобургготски е бил уверен, че: „Когато човек играе собствена роля, публиката поне няма да го освирка”.

„Демонстративното поведение, бързоречието в политиката раждат чудовища. НДСВ тръгва към конгрес и се връща в политиката. Ние бяхме центристка партия, което не означава безкритична и всеядна. Ние търсехме съчетанието със съюзника и казвахме – вашите идеи са много добри. Двупартийната коалиция на НДСВ и ДПС и трипартийната БСП-НДСВ-ДПС не бяха безпроблемни, но те бяха саморегулиращи се”, каза Илчев.

Герджиков: ПП разочароваха много хора

По думите му през 2001  г. са заварили 75% от българските активи вече приватизирани, но никоя политическа сила не е поемала върху себе си цялата отговорност.

„Няма да се състави правителство с третия мандат. Ако се състави, то ще има кратък живот. Противоречията са много дълбоки”, каза той и изреди някои от спорните теми. „За тецовете - пълен разнобой, „Джеймкоп”, управление на външния дълг, предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост, хаосът е ентропията в българската среда”, каза Илчев.

Като наблегна, че партията му е центристка, той обясни, че в центризма има много положителни елементи.

„Той излъчва онази помирителна политика, която сближава далечни фракции. Онова, което сме правили през 2001 г. не беше предоговаряне, бе договаряне дали да влезем в ЕС”, каза Илчев.

„Започваме да свикваме с връчване и връщане на мандати. Тази въртележка не е безобидна. Тя е симптом за много деградивен процес през последните години”, заяви Илчев.

„От друга страна тревогата би трябвало да е още по-голяма, сега сме на кръстопътя на европейските и на световните тенденции, от които ние като държава се самоизключихме. Ние имахме доста лекомислено отношение към ПВУ и сега продължаваме към още по-лекомислено очакване на отварянето”, каза политикът.

Агонията на българската политическа система е очевидна, допълни Станимир Илчев.

Вижте още във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook