"Между 40 и 60% от електроенергията в страната се осигурява от тецовете в маришкия басейн", каза конфедералният секретар на КТ „Подкрепа”

„Сметките без „Марица-Изток” не излизат. Не излизат не само сметките на България, а и на региона – нито Гърция, нито Румъния ще бъдат достатъчно добре електроенергийно обезпечени, ако нещата с „Марица-Изток” не са добре. АЕЦ-ът („Козлодуй”) е другото сърце. Комбинацията от нашите енергопроизводствени мощности е важна не само за България, но и за региона”.

Това заяви в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS Александър Загоров – конфедерален секретар на КТ „Подкрепа”.

В отговор на коментара, че никой не подема инициатива за предоговаряне на договореното, той каза: „Господин Пеканов (Атанас), ако се държи повече като европейски чиновник, отколкото като представител на България, ще я караме по този начин. Твърде много гласове има и в политиката, и в правителството, че трябва да се отпуши процеса на предоговаряне”, допълни Загоров.

Под заплаха ли са въглищните централи у нас

 „Реална е заплахата за затваряне на топлоцентралите в Маришкия басейн. Това, което е договорено, ограничава работата на централите. Твърди се, че е през 2026 г., но не е така. 2022 г. трябваше да сме намалили, през 2023 г. трябваше още да сме намалили, 2024 г. да намалим твърде много и 2025 г. съвсем да намалим, а през 2026 г. е предвидено малко по-голямо производство с повече емисии парникови газове отколкото през 2025 г. Критичните години са 2024 и 25-та, което поставя на карта съществуването на комплекса като комплекс”, категоричен е Загоров.

Той е категоричен, че няма мощности, които да могат да бъдат изключени, дори и временно. Натоварването на мощностите предполага здрава работа и в мините, и в тецовете.

Навлизането на електромобилите ще увеличи поне 7 пъти сегашната консумация на ток, смята той. „Ако очакваме индустриално или друго развитие, то трябва да има енергийни мощности, които да посрещнат това развитие”, каза Загоров.

По думите му между 40 и 60% от електроенергията в страната се осигурява от тецовете в маришкия басейн. „Ако няма ток, ще има мародерства и какви ли не щуротии, от които няма да може да се отърсим години наред”, категоричен е Загоров.

Електроенергийната система е строена в средата на миналия век, обясни Александър Загоров. Той даде пример, че България е предложила 40% намаляване през 2026 г. на електропроизводителността за този комплекс е убийство, допълни той.

Вижте още във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook