Пълният ремонт на съоръжението е планиран да приключи през март

Русия успя да поправи част от повредената автомобилна лента на Кримския мост и го отвори за шофьори. Властите планират да приключат пълния ремонт през март. 

На 5 декември президентът Владимир Путин прекоси Кримския мост, свързващ Южна Русия с анексирания Кримски полуостров, по-малко от два месеца след като експлозия разкъса съоръжението.

19-километровият автомобилен и железопътен мост, който беше открит лично от Путин през 2018 г., беше бомбардиран на 8 октомври при нападение, което според Русия е извършено от Украйна. Киев от своя страна не пое отговорност за експлозията, която стана ден след 70-ия рожден ден на Путин.

Русия губи по 160 млн. евро на ден заради петролните санкции на ЕС

Федералната служба за сигурност на Русия заяви, че атаката е организирана от украинското военно разузнаване. Експлозията разруши един участък от пътния мост, като временно спря движението през Керченския пролив.

През 2014 г. Русия анексира Крим, който беше прехвърлен от Съветска Русия на Съветска Украйна през 1954 г. от тогавашния съветски лидер Никита Хрушчов и признат от Русия през 1994 г. след разпадането на СССР.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.