В града дойдоха и българи

Масово присъствие на българи при днешното отбелязване на 95-годишнината от смъртта на Мара Бунева. В Скопие представители на различни организации, граждани и политически партии отдадоха почит. Местната полиция не допусна никакви провокации.

Стотици българи се събраха точно в 12:00 българско време пред църквата „Свети Димитър” в центъра на Скопие.

„Ние като народ трябва да се научим да почитаме нашите герои”, заяви Георги Мъндев, зам.-председател на Българо-еврейски научен институт.

След панихидата в храма с пешеходно шествие българите се отправиха към паметната плоча на Мара Бунева край брега на река Вардар.  „Чувствам се българин и съм длъжен да дам признателност на героинята Мара Бунева, която навремето е защитила български студенти”, посочи Янко Колев, Асеновград.

„Всяка следваща година да бъде все по-голямо присъствието на българите от България. Защото това е много важно - българите в Македония да видят подкрепата на българите от България”, подчерта Йордан Томовски, Фондация „Македония“.

„Опитът на правителството на Македония, на някои среди в Македония, да създават напрежение с българската общност тук и да създават напрежение с България, всъщност провокира точно обратната реакция. И съм сигурен, че една голяма част от хората, които сега са тук, не биха били тук, ако не бяха тези провокации”, категоричен е Костадин Костадинов, Възраждане

„Масово присъстваха хора, които в България биха се, бихме се хванали гуша за гуша. Но тук, както виждате, проявяваме друго поведение”, подчерта Ангел Джамбазки, ВМРО.

На честването дойдоха много българи, живеещи в Македония. Те отново разказаха за проблеми, които самоопределянето им за българи им носи.

„Преди беше достатъчно по-трудно. Живеехме в изолация и все още сме в изолация. Като минава времето се отварят нещата, става по-свободно, но все още сме в черна листа”, заяви Антонио Димовски, българин в Скопие.

А поднасянето на венци и цветя на паметната плоча на Мара Бунева премина при изключителни мерки за сигурност. Всеки метър  от централната част на Скопие беше охраняван от органите на реда, които стриктно съпровождаха българската група при движението им в града.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.