Лидер на формацията е Борис Бонев

Нова политическа формация на фона на предстоящите местни избори през есента. Гражданската организация „Спаси София” стана партия. Лидер на структурата остава Борис Бонев, който е общински съветник в столицата.

С бързи крачки вече като партия от „Спаси София” тръгват към кметските избори в столицата.

„Поставяме си три непосредствени цели. Първо - победа на местните избори в София още на първи тур. Второ - мнозинство в Общинския съвет. Трето - след спечелването на изборите, още от първия ден на новото управление да докажем, че София може да се управлява по по-различен начин”, заяви Бонев.

Бонев: Една от целите на „Спаси София” е да управлява столицата

За целта от формацията водят преговори за обща кандидатура в София с „Демократична България” и „Продължаваме промяната”. Като преди да говорят за имена, ще разговарят за приоритети.

„Предвид тежките реформи, които следва да се случат в София след 17 години управление на ГЕРБ, е важно да има обединен фронт на всички онези, които искат градът ни да се развива по по-добър начин”, подчерта лидерът на „Спаси София”.

„Това управление е морално и идейно банкрутирало. Няма и идеи как да промени траекторията на София, така че тя да започне истински да догонва останалите европейски градове”, добави Андрей Зографски.

Бонев обяви, че е готов да седне на кметския стол, но това за него не било самоцел. „В никакъв случай не бихме допуснали моята кандидатура да бъде причината да не се осъществи обединение”, посочи той.

След местните избори от партията си поставят няколко приоритета за изпълнение: „Влизането в кварталите - но истински. Вторият основен приоритет - прозрачното и честно управление. Третият - градът ни да бъде зелен и проспериращ. Не искам и няма да допуснем София още години да бъде заложник на националната политика”, категоричен е Бонев.

От „Спаси София” определят политиката на партията като центристка. Казват, че тя ще бъде финансирана от членски внос и дарения. Засега  формацията няма намерение да се явява на парламентарни избори.

Към момента останалите претенденти за кметския стол остават неизвестни. Единствено кметът на София Йорданка Фандъкова обяви пред NOVA, че няма да се впуска в надпревара за следващ мандат през есента.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.