На масата за преговори няма да седнат от "Демократична България", "Продължаваме Промяната" и "Възраждане"

Лидерите на някои от парламентарно представените партии се събират на среща в Народното събрание в петък. Разговорите са по покана на БСП. Ще се обсъдят възможностите за реализиране на третия мандат. 

На масата за преговори няма да седнат от "Демократична България", "Продължаваме Промяната" и "Възраждане". Заявка да откликнат на поканата на Корнелия Нинова дадоха от ГЕРБ, ДПС и "Български възход". По думите на лидерът на левицата на масата за преговори ще седне лично Бойко Борисов. 

Нинова вече направи заявка, че ако на въпросната среща не бъде постигнато съгласие по приоритетите на левицата, няма да продължава с опитите за съставяне на правителство.

Нагласите на партиите

„Разчитаме на здравия разум и трезвата преценка на политическите партии и техните лидери какво предстои в държавата. И какво става по отношение на политическата криза, която тресе страната и възможността да се задълбочи”, обясни Иван Иванов от БСП. Според него зависи доколко ще бъде преодолян „вътрешнопартийният егоизъм”.

Лидерът на „Български възход” Стефан Янев ще участва в срещата на БСП. „Добрата новина е, че ще има такава среща, макар и малко закъсняла. Време е да поговорим за лидерството. В този момент България се нуждае от правителство. Разчитам на открит диалог и да намерим решенията, обърнати към решаване на проблемите на гражданите”, е мнението му.

От „Демократична България” няма да имат представители на лидерската среща. „Това е някакъв формат на „хартиената” коалиция, която се събира да изясни бъдещите си творчески планове. Ние там няма как да имаме място. Какво означава лидерска среща? Трябва да седнем на една маса с Борисов? Благодарение на неговото управление сме най-бедната и най-корупмираната страна в Европа”, коментира Стоян Михалев.

Костадин Костадинов от „Възраждане” също няма да отиде на срещата. „За нас има много по-важни теми. Ние сме част от инициативния комитет, който събира подписка за запазване на българския лев. До момента сме събрали, само за една седмица, 41 000 подписа. Неподкрепата от БСП за референдума е една от причините, поради която ние няма да се явим на срещата. Готвим се за избори”, уточни Коста Стоянов.

Йордан Терзийски от „Продължаваме Промяната” подчерта, че лидерската среща е изключително закъсняла. От партията искали такава още от началото на 48-ото Народно събрание. „За втория мандат ние поканихме на среща БСП. Нинова дори не я уважи и не подкрепи нашата декларация. Това за нас е показателно, че ние няма как да работим в рамките на този парламент за съставяне на правителство”, обясни депутатът от ПП.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.