По традиция на 21 януари се празнува Бабинден по стар стил

Бабинден по стар стил отпразнуваха българи и англичани във великотърновското село Хотница. На площада пред читалището се изви кръшно хоро, след което колоритното шествие пое към домовете, в които през последната година са се родили малки деца. В Хотница новородените са 10.

В обичая, който се прави от десетилетия, участват само жени. Ако шествието срещне мъж, то той трябва да се откупи с пари.

Сред облечените в български народни носии имаше и англичани. Село Хотница е едно от местата, където чужденците имат сериозно присъствие. Дори емблематичният фолклорен състав “Хотнишките баби” вече е наполовина български, наполовин английски.

Празнуващите споделят, че настроението им е чудесно. Голяма част от тях са англичани. Те споделят, че се радват да участват в тази хубава българска традиция.

“Това един от най-хубавите женски празници. Ние сме длъжни да продължим традицията. За нас Бабиден е най-хубав защото жените тогава са свободни и командват те в селото”, каза Наташа Пенова читалището в село Хотница. 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.