Той каза, че ваучерите за гориво трябва да се насочат към нуждаещите се

В енергийната комисия ветото на президента върху Закона за енергетиката е прието. Ще минат текстове, които ще коригират неяснотата в Закона. Изравняването ще е на 15 минутна база, няма да е на един час. Това каза депутатът от ГЕРБ – СДС Жечо Станков в студиото на „Денят на живо“ по NOVA NEWS.

България не трябва да спира да работи за суверенитета си и енергийната сигурност, трябва да започнем изграждането на нови мощности, заяви политикът.

Той е сигурен, че ЕК е следяла дебата в НС за Плана за възстановяване и устойчивост. Политикът е на мнение, че трябва да се защити интереса на всички българи. „Средства, които стигат до българската енергетика са близо 7 млрд. лв. само за първите 4 години“, посочи той. Станков поясни, че България изнася 1/3 от енергията си към други държави, защото произвежда евтина енергия благодарение на тези централи.

Президентът наложи вето на изменение в Закона за енергетиката

Депутатът каза, че 44-ото НС е взело решение, в което е записано, че централите не трябва да бъдат нито затваряни, нито да бъде намалявана тяхната мощност. „Това решение е нарушено с подписа на Асен Василев, а решенията на НС са с ранг на закони“, поясни той.

По негови думи се противопоставят  1 млрд. по Плана за възстановяване и устойчивост срещу 7 млрд. само за 4 години от гледна точка за загуби за държавната енергетика. „Тези средства могат да бъдат насочени не само към бизнеса за намаляване на инфлацията, но и за саниране на сгради“, поясни Станков.

Политикът посочи, че откакто България е член на ЕС няма документ, който да казва че трябва да бъдат затваряни въглищните централи не само в страната ни, но и в целия ЕС.

Той поясни, че е получил отговор от министъра на околната среда и водите, в който се казва, че „България е поела доброволен национален ангажимент за намаляване на емисиите с 40% до 2026 година по времето на правителството на „Продължаваме промяната“. Станков допълни: „Европа не може да ни постави въпроса, че не можем да се откажем от тази цел, която сами сте си поставили, защото няма европейски документ, който да ни задължава да правим това.“

Той е на мнение, че няма да се стигне до санкции – „даваме стъпка назад със затварянето на въглищните централи, но отваряме вратата с всички инвестиции, които ще направим в електрическата мрежа с нови мощности – слънце, вятър, био газ“.

Той коментира и ваучерите за гориво. Станков каза, че идея е да се насочи помощта към тези, които имат нужда, „а не да се дават тези 25 стотинки на калпак“. Депутатът каза, че са дали разрешение на Министерство на икономиката хората, които не са шофьори да получават тази помощ във вид на карти за транспорт.

По темата за жалбата до КС за 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“, той посочи: „Няма решение кой да ги изгражда. Има решение МС да стартира разговори за изграждането на територията на площадката в АЕЦ „Козлодуй“ на 7 блок и да стартира процедури за 8 блок. Площадката, с която разполагаме в Козлодуй е одобрена за няколко типа реактори.“

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.